Helikopter és közel 100 tűzoltó oltja a lángoló növényzetet Tatárszentgyörgynél, és közben várják az esőt

2022. augusztus 19. – 14:51

frissítve

Helikopter és közel 100 tűzoltó oltja a lángoló növényzetet Tatárszentgyörgynél, és közben várják az esőt

Másolás

Vágólapra másolva

Erdős, bokros, embermagasságig érő gazok és áthatolhatatlan növényzet miatt csak gyalogosan tudják megközelíteni a Tatárszentgyörgy mellett lángoló bokros-erdős területet a tűzoltók, ez pedig nagyon megnehezíti az oltási folyamatot – mondta a Telex megkeresésére Csámpai Attila, a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője a csütörtökön Tatárszentgyörgy közelében lángra kapott növényzetről, ami most már 1000 hektáron ég.

Az aljnövényzet még csütörtökön gyulladt ki, és bár péntek reggelre úgy tűnt, hogy sikerül körülhatárolni a tüzet, az a szél miatt tovább terjedt, ég a lombkorona és az aljnövényzet is. Csámpai Attila tájékoztatása szerint kb. 20 tűzoltóautó és nagyjából 100 tűzoltó dolgozik a lángok eloltását, a munkát honvédségi helikopter is segíti. Tartanak a hidegfronttal közeledő széltől, mert az tovább fújhatja a lángokat, és fenyők is égnek, ami a gyanta miatt gyúlékonyabb.

Kiégett növények Tatárszentgyörgy határában – Fotó: Halász Júlia / Telex.hu
Kiégett növények Tatárszentgyörgy határában – Fotó: Halász Júlia / Telex.hu

Szerencsére lakóépület irányába nem terjed a tűz, mondta még Csámpai Attila, és hozzátette, hogy a környéken élők nagyon sokat segítenek, amit köszönnek is nekik: erőgépeket visznek, amivel próbálnak segíteni a tűz körülhatárolásában és abban, hogy a tűzoltók könnyebben megközelíthessék a területet, mások pedig ásványvizeket, szendvicseket, kávét visznek a tűzoltóknak.

Csütörtökön nemcsak ez a terület gyulladt ki, hanem egy másik is, Pécs északnyugati szélén: a Mecsek lábánál erdő és bozótos gyulladt ki. A tűz továbbterjedését este tizenegy órára megakadályozták. Nyolc hektárra terjedt ki a tűz, amely két lakóházat öt másik ingatlant is érintett. Közülük három leégett, és három gázpalack is felrobbant. A tűzesetet magára vállalta egy férfi: Kósa Mátyás Krisztián azt írta, akarata ellenére okozott balesetet, és minden károsult jogos kárát meg fogja téríteni a lehető legrövidebb időn belül.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság adatai alapján a hőség és a szárazság miatt naponta átlagosan száz tűz keletkezik erdőkben, mezőkön, gabonatáblákon, némelyik több száz hektáron pusztít. Az erdőtüzekről ebben a cikkben írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!