Miniszteri biztosa lett a villamosenergia-ellátásnak és a lignittermelésnek is

2022. augusztus 18. – 20:48

Másolás

Vágólapra másolva

Energia-veszélyhelyzet van, meg új rezsiárak. A kormány most két új miniszteri biztost is kinevezett a témában a friss Magyar Közlöny szerint:

  • Horváth László hevesi országgyűlési képviselő, Fidesz-szóvivő a villamosenergia ellátásbiztonságáért felelős miniszteri biztos lesz 2022. szeptember 1. és 2024. augusztus 31. között,
  • Riz Gábor ózdi országgyűlési képviselő pedig a hazai lignittermelés növeléséért, a villamos energia ellátásbiztonságáért, valamint a lakossági fűtési célú energiaellátás biztonságáért felelős miniszteri biztos lesz 2022. szeptember 1. és 2024. augusztus 31. között.

Horváthnak a Mátrai Erőművel lesz dolga: a leírás szerint feladata lesz irányítani az erőmű lignit-villamosenergia termelésének fokozását, felméri az erőműhöz kapcsolódó térségi, gazdasági, társadalmi folyamatokat a régióban, részt vesz az erőműhöz „kapcsolódó komplex térségfejlesztési program kidolgozásában”, és a feladatkörébe tartozó jogszabálytervezetek előkészítésében, előkészíti és végrehajtja a vezetői döntéseket, összehangolja az abban közreműködő szervezeti egységek munkáját, ellenőrzi a kiadott feladatok végrehajtását.

Horváth László (jobbra) – Fotó: Horváth László Facebook
Horváth László (jobbra) – Fotó: Horváth László Facebook

Riz pedig a barnakőszénnel a lignittel fog foglalkozni: a feladatleírás szerint felméri, elemzi a barnakőszén- és lignittermelés növeléséhez szükséges beruházásokat, és azok költségigényét; koordinálja a barnakőszén- és lignittermelés növekedésének biztosítását, felméri, elemzi a barnakőszén- és lignittermelés fokozásához szükséges munkaerőigényt, a munkaerő szakképzettségének helyzetét, részt vesz a feladatkörébe tartozó jogszabálytervezetek előkészítésében, előkészíti és végrehajtja a vezetői döntéseket, összehangolja az abban közreműködő szervezeti egységek munkáját, ellenőrzi a kiadott feladatok végrehajtását.

Ezért a munkáért mind a ketten havi bruttó 520 ezer forintot kapnak, valamint a poszthoz tartozó juttatásokat.

Riz Gábor – Fotó: Balogh Zoltán / MTVA
Riz Gábor – Fotó: Balogh Zoltán / MTVA

A kormány az energia-veszélyhelyzetben több intézkedési pontról döntött: például 1,5 milliárd köbméterről 2 milliárd köbméterre emelik a hazai földgázkitermelést, az év végéig jelentősen fokozzák a hazai szénbányászatot, a Mátrai Erőmű blokkjait minél hamarabb újra akarják indítani, és Paks 1 üzemidejének meghosszabbítását is kezdeményezték. Emellett könnyebbé és egyszerűbbé tették a tűzifához jutást, és ezzel szélesre nyitották a kaput az erdők következmények nélküli kiirtása előtt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!