Civil kezdeményezésnek tűnt, de az LMP szervezi a péntek esti tüntetést

2022. augusztus 12. – 12:13

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Péntek este fél hattól tüntetést tartanak az Agrárminisztérium korábbi épülete előtt, ahol az erdők tarvágása és a nemzeti parkok eladása ellen tiltakoznak majd, és az előzetes program alapján a felszólalók majdnem fele LMP-s politikus lesz. A Facebookon szerveződő esemény iránt meglepően sokan, több mint 56 ezren érdeklődnek, péntek délelőttig 8200-an jelezték a részvételi szándékukat, de nemcsak emiatt érdekes a szervezés alakulása, hanem azért, mert

a tüntetést eredetileg egy teljesen magán profilról indította valaki, aztán egyszer csak LMP-s pártrendezvény lett belőle.

Az eseményt azután hirdették meg, hogy a kormány a múlt héten az energiaválságra hivatkozva enyhítette a fakitermelés szabályait, de a leírása ekkor nagyon kevés konkrétumot tartalmazott. A kommentek között ezért hamar felmerült a kérdés, hogy be van-e jelentve hivatalosan a tüntetés, rendben lesz-e a szervezés, de az esemény létrehozója nem reagált a hozzászólásokra. Volt, aki saját maga érdeklődött a BRFK-nál, és hozzászólásában jelezte, hogy a rendőrségnél nincs bejelentve az akció. Ezen a ponton többekben felmerült, hogy talán nem is valós személyhez tartozik, inkább kamuprofil a tüntetés szervezője, mások azt kezdték sürgetni, hogy természetvédelmi civil szervezeteket és/vagy politikai pártokat vonjanak be a nagy érdeklődést kiváltó terv megvalósításához.

„Nem akartunk civil álruhát ölteni”

– ezt az LMP egyik politikusa, Kreitler-Sas Máté írta ki csütörtök délután, miután ő is szervezőként lett feltüntetve a Facebook-eseménynél, a leírásába pedig bekerült, hogy a pártja szervezi a tüntetést.

Kreitler-Sas Máté, az LMP újbudai önkormányzati képviselője, a tüntetés szervezője – Forrás: Facebook / Kreitler-Sas Máté
Kreitler-Sas Máté, az LMP újbudai önkormányzati képviselője, a tüntetés szervezője – Forrás: Facebook / Kreitler-Sas Máté

Kreitler-Sas, aki jelenleg Újbuda LMP-s önkormányzati képviselője, azt mondta, vita volt a párton belül, hogy mennyi embert mozgatna meg ez az ügy, nem akartak gyengeséget mutatni. A magyarázata szerint az LMP egyik tagja hozta létre az eseményt, a párt pedig az érdeklődést látva vette végül is hivatalosan a nevére a szervezést.

„Pontosan tudjuk, hogy az ellenzéki pártok most nem túl népszerűek, meg is értjük, hogy miért. Azonban mi egy zöld párt vagyunk, azért jöttünk létre, hogy megvédjük a természeti értékeinket. Kötelességünk mindent megtenni az erdőirtások megakadályozása érdekében, azért kapunk az adófizetők pénzéből állami támogatást, hogy abból most színpadot béreljünk, szórólapot nyomtassunk és hirdessük az eseményt”

– olvasható Kreitler-Sas indoklása a tüntetés eseményénél megosztott bejegyzésben. Az LMP sajtóosztálya arról tájékoztatta a Telexet, hogy a tüntetés hivatalos bejelentését már Kreitler-Sas intézte.

Az LMP hétfőn jelentette be, hogy a fakitermelésre vonatkozó kormányrendeletet az az Alkotmánybíróságon támadja meg. Korábban, 2017-ben, az erdőtörvény átírásakor civil szervezetek lépték meg ugyanezt, és végül sikerrel is jártak, de mire az Alkotmánybíróság megsemmisítette a jogszabályt, 2020 lett.

Zambó Péter erdőkért felelős államtitkár csütörtökön arról beszélt, hogy semmiféle erdőirtásról nincs szó, azonban szakemberek és környezetvédők is hevesen kritizálták az új, erdőirtásra ösztönző rendeletet, itt olvashatja részletes elemzésünket a témában.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!