Erdőkért felelős államtitkár: Semmiféle erdőirtásról nincs szó

2022. augusztus 11. – 12:13

Másolás

Vágólapra másolva

Az erdőkért és földügyekért felelős államtitkár szerint a hazai erdőállomány nem került veszélybe azzal, hogy a kormány az energiaválságra hivatkozva enyhítette a fakitermelés szabályait.

Zambó Péter a Magyar Nemzetnek adott interjújában azt nyilatkozta, hogy a rendelet miatt nem fog csökkenni az erdők területe. „Semmiféle erdőirtásról nincs szó, ezek szokásos baloldali hazugságok. (…) Az erdő- és a természetvédelmi törvény alapvető rendelkezései változatlanok, így az erdők területe és természetességi állapota továbbra sem csökkenhet” – mondta.

Az államtitkár azt mondta, az említett kormányrendelet kizárólag vészhelyzet esetére készült. A fakitermelésre vonatkozó rendkívüli szabályok akkor lépnek életbe, ha az energiakrízis eljut arra a szintre, amikor a tűzifaigényt már nem tudják a korábban tervezett fakitermeléssel biztosítani.

„Amennyiben ilyen vészhelyzet nem következik be, a hazai erdőgazdálkodás – benne a fakitermelés – az eredeti 2022-es tervek szerint zajlik”

– mondta Zambó. Hozzátette, hogy idén az állami erdőgazdaságok még mintegy 1,3 millió köbméter tűzifa kitermelésére rendelkeznek engedéllyel.

Az Agrárminisztérium államtitkára arról is beszélt, hogy Magyarországon a faanyag a legfontosabb újratermelhető nyersanyag. Azt mondta, a magyar erdőkben fenntartható erdőgazdálkodást folytatnak, „ez azt jelenti, hogy évtizedek óta kevesebb fát hasznosítunk, mint amennyit az erdők teremnek, így jelentős tartalékokat sikerült biztosítani” – mondta. Zambó szerint szükség esetén több százezer köbméternyi faanyagot tudnak elérhetővé tenni úgy, hogy magát az erdőt, mint Magyarország zöldtőkéjét, nem veszélyeztetik.

Ugyanakkor a Telexnek nyilatkozó erdészeti és a természetvédelmi szakemberek szerint a rendelet több szempontból is túllő a célon, és feleslegesen tipor bele ma már alapvetésnek számító természetvédelmi és erdőgazdálkodási irányelvekbe.

A magyar kormány nemrég „energia-vészhelyzetet” hirdetett az Oroszország elleni szankciók gázimportot érintő hatásainak mérséklésére. Többek között arról döntöttek, hogy megtiltják a tűzifa kivitelét az országból, és bővítik a fakitermelést. A szándék érthető, különösen mert a rezsicsökkentés-csökkentés miatt sok, eddig kizárólag gázzal fűtő család próbál most kályhához, tűzifához jutni – aminek a megnövekedett igények miatt szintén elszállóban van az ára.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!