Alkotmánybírósághoz fordul az LMP a kormány erdőirtási tervei miatt

2022. augusztus 8. – 14:25

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az LMP az Alkotmánybíróság (Ab) előtt támadja meg a fakitermelésre vonatkozó kormányrendeletet – jelentette be Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke Budapesten, a Parlament épülete előtt tartott sajtótájékoztatón hétfőn.

A napokban megjelent kormányrendelet megváltoztatja a fakitermelés szabályait azért, hogy télire legyen elég tűzifa. Ez a rendelet felold mindenfajta korlátozást, gyakorlatilag még a természetvédelmi területeket is tarra lehet vágni

– mondta.

Szerinte a magyaron kívül egy kormány sincs Európában, amely a klíma- és vízválság közepette erdőirtásba kezd. Ráadásul ez nem is oldja meg az energiagondokat, hiszen például az ősszel kivágott fával alig lehet fűteni magas víztartalma miatt.

Rámutatott továbbá, hogy az erdőknek nemcsak anyagi hasznuk van, nemcsak az számít, mennyi faanyagot lehet onnan kitermelni, hanem például oxigént ad, segít a hőszabályozásban, a víz megtartásában és az éghajlatváltozás megfékezésében – mondta a zöldpárti politikus. Megállapította, hogy

A kormány 2050-re ígérte Magyarország klímasemlegességét, de így ez még 2100-ra sem fog teljesülni.

Orbán Viktor hiányzott az iskolából, amikor az erdőkről tanultak, különben kormánya nem fogadta volna el ezt a sorsrontó rendeletet. Az LMP a jogszabály megsemmisítését kéri az Ab-tól. A párt szóvivője, Gál József elmondta, hogy a kormányrendelet visszavonása érdekében pénteken elindított petíciójukat 25 ezren írták alá három nap alatt.

Az LMP szerint az a legfontosabb, hogy minden otthonban legyen fűtés, de 12 év elhibázott energiapolitikája vezetett oda, hogy most ilyen rossz, kapkodó intézkedéseket vezetnek be. A párt folytatja a petíciót és megkeresi a parlamenti pártokat, hogy csatlakozzanak a jövővédő alkotmánybírósági beadványhoz, és így akadályozzák meg ezt a „bődületes őrültséget” – mondta Gál József. „El a kezekkel a magyar erdőktől!” – hangoztatta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!