Karácsony: Mindenféle egyeztetés nélkül utcákat vesznek el a fővárostól

2022. augusztus 12. – 14:51

Másolás

Vágólapra másolva

Egyeztetés és tájékoztatás nélkül döntött úgy a kormány, hogy több belvárosi utca és közterület kezelői jogát elveszik a fővárosi önkormányzattól – írta Facebookján Karácsony Gergely főpolgármester.

Csütörtök este jelent meg a Magyar Közlönyben az a törvénymódosítás, ami szerint megváltozik a fővárosi önkormányzat kezelésében lévő főútvonalak, közutak és közterületek kijelöléséről szóló 2012-es kormányrendelet. Ennek értelmében szeptember 1-től 18 belvárosi közterületet lehúznak a főváros kezelésében álló utak, terek listájáról, köztük a Városház utcát is, amiben a főpolgármesteri hivatal székel.

Erre a főpolgármester úgy reagált, hogy: „Éjszakai rendeletben, mindenféle egyeztetés nélkül, a legelemibb tájékoztatási kötelezettséget is mellőzve terek után most utcákat vesz el a fővárostól. Ezeket aztán odaadja annak az V. kerületnek, amelynek ingatlanhasznosítási gyakorlatát úgy szokták jellemezni: a Rogán-modell…”. Karácsony szerint ezt a „jogszabályalkotási hevületet és kreativitást a megélhetési válság kezelésére” kellene inkább fordítania a kormánynak.

A mostani ügy némileg eltér a négy prominens budapesti köztér (pl. a Vörösmarty és a Széchenyi tér) korábbi államosításától, mert itt nem a tulajdonjog változik, csak a kezelői jog, tehát például az utak felújításával már nem a fővárosnak kell bajlódnia. A módosítás oka nincs részletezve a közlönyben.

A fideszes vezetésű V. kerületi (Belváros) önkormányzat szerint a rendeletmódosítás a tényleges tulajdonosi helyzetnek és a tényleges kezelői gyakorlatnak való megfelelést szolgálja. Azáltal, hogy a 17 közterület kezelése rendeleti szinten is Belváros önkormányzatának a feladatává vált, ezzel csökkent a fővárosi önkormányzata által elvégzendő feladatok köre, és az ezekhez kapcsolódó kiadásaik is – tette hozzá a kerületi önkormányzat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!