Államosítják a Vörösmarty és a Széchenyi teret

2022. június 21. – 21:23

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A főispános salátatörvényként megismert, hivatalos nevén a 2023. évi központi költségvetésének megalapozásáról szóló, Varga Mihály által benyújtott törvényjavaslatban többek között megbújik a főváros négy belvárosi közterének államosításáról szóló jogszabály is, ami szemérmesen az „egyes budapesti ingatlanokat érintő feladat- és hatáskör átruházásról” cím alatt fut.

A szándékról már korábbról is lehetett hallani, Karácsony Gergely főpolgármester alaposan ki is akadt rajta. Mint írta, „a kormány mégis ellentételezés nélkül államosítaná Budapest három rendkívül fontos, ma a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában lévő terét, a Vörösmarty, a Podmaniczky és a Széchenyi teret. És mindezt azért, hogy utána átadja az V. kerületi önkormányzatnak.” Karácsony akkor még nem tudott róla, hogy a három térhez a József Attila utca is csatlakozik, legalábbis annak közterületi része.

A Széchenyi tér a Lánchídnál – Fotó: Google Streetview
A Széchenyi tér a Lánchídnál – Fotó: Google Streetview

Míg a Vörösmarty tér és a Podmaniczky tér elvételét a javaslat azzal indokolja, hogy ott a kikapcsolódás lehetőségét biztosító közösségi terek fenntartására, továbbfejlesztésére lesz szükség, addig a Széchenyi tér és a kapcsolódó József Attila utca átvételét Budapest belvárosának gyalogos-turisztikai zónájába integrálásával, zöldfelületfejlesztéssel és új közösségi tér megteremtésével magyarázza. Ez utóbbi tervekről egyelőre nem sokat tudni, a szövegben csak annyi áll, hogy az itt tervezett értéknövelő beruházásra az állam külön nevesített támogatást fog adni.

A javaslat szerint a négy fővárosi közterület 2022. augusztus elsejével ingyenesen az állam tulajdonába kerül. Az ingatlanokat az állam 99 évre szóló ingyenes vagyonkezelésbe adja a (fideszes vezetésű) V. kerületi önkormányzatnak, azzal, hogy azok üzemeltetésérő, kezeléséről, közterület-használati, engedélyeztetési, valamint ellenőrzési rendszerének kialakításáról a kerület gondoskodik majd.

A tulajdonváltás ellentételezésére érdekes módon tér ki a javaslat, miszerint a tulajdonjogszerzés „Budapest felé a feladat- és hatáskörbeli változással kapcsolatos anyagi kiadások megtakarítása formájában ellentételezett”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!