Kiakadt Karácsony, hogy elvennének a fővárostól három kiemelt közterületet

2022. június 15. – 15:09

Másolás

Vágólapra másolva

„A Pénzügyminisztérium szerint alkotmányellenes. A fideszes alkotmánybíróság korábbi határozata alapján is nyilvánvalóan alkotmányellenes. Sajtóhírek szerint a kormány mégis ellentételezés nélkül államosítaná Budapest három rendkívül fontos, ma a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában lévő terét, a Vörösmarty, a Podmaniczky és a Széchenyi teret. És mindezt azért, hogy utána átadja az V. kerületi önkormányzatnak”

– írja Karácsony Gergely főpolgármester a közösségi oldalán. Hozzáteszi, nincs információja arról, mit akar elérni a kormány ezzel, de ha a törvényt valóban benyújtják és elfogadják, akkor perelni fog a főváros.

A Vörösmarty tér – Fotó: Dguendel / Wikipédia
A Vörösmarty tér – Fotó: Dguendel / Wikipédia

A tervezett, a 2013-as „lex Margitsziget” törvényhez hasonló jogi megoldás a hvg.hu információi szerint egy, a kormány számára készített pénzügyminisztériumi előterjesztésben szerepel, a jövő évi költségvetés megalapozását szolgáló, a parlamentnek hamarosan benyújtandó salátatörvénybe rejtve„ és ”Az államosítás jogi aggályaira a hvg.hu szerint a javaslatot formailag jegyző Pénzügyminisztérium is felhívta a kormány-előterjesztésben a figyelmet.

Keressük az ügyben a miniszterelnökséget, amint reagálnak, válaszukkal frissítjük a hírt.

A „lex Margitsziget” lényege az volt, hogy a sziget tulajdonjogát elvették a XIII. kerülettől, és átadták a fővárosi önkormányzatnak. Tarlós István akkori főpolgármester ezt azzal magyarázta, hogy „a terület fejlesztése volt a motiváció”. A főváros évi 130 millió forint építményadóval gazdagodott a változást követően, igaz sokat költöttek a sziget fejlesztésére és felújítására is.

Az államnak volt olyan lépése is, aminek Tarlós nem örült ennyire. Ilyen volt az Erzsébet tér állami tulajdonba vételéről szóló törvény 2016 novemberben, amit még a köztársasági elnök is megvétózott, mindhiába. Tarlós akkor arra ezt mondta: „rendkívül bizonytalan helyzetet teremt, hogy ha valahol megnyomnak egy gombot, és hirtelen nagy értékű köztulajdonú vagyonelemek gazdát cserélnek”. A főpolgármester közölte, hogy a Városliget esetében legalább komoly egyeztetés volt, meg tudták menteni a fővárosnak a Széchenyi fürdőt, az állatkertet és a műjégpályát.

Sőt, 2015 végén a főváros ingyen az állam tulajdonába adta a Dagályt és környékét, hogy a kormány a kedve szerint építse be a 2017-es vizes vébére. A Kossuth tér 2012. január 1-jén került ingyenesen az állam tulajdonába és az Országgyűlés Hivatala vagyonkezelésébe került a terület, amit aztán a kormányzati elképzeléseknek megfelelően újítottak fel. Az Orczy park egy részét elfoglaló volt BKV-telephelyet a főváros megvásárolta, kármentesítette, hogy parkosíthassa. Aztán jött az állami Ludovika-projekt, és a dédelgetett terület mára kormányzati fennhatóság.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!