A kormány feljelenti azt, aki azt terjeszti, hogy a mentők és a tűzoltók benzinára emelkedik

2022. augusztus 05. – 15:53

Másolás

Vágólapra másolva

„A mentők és a tűzoltók üzemanyagár emelkedéséből fakadó többletköltségeit a költségvetés biztosítani fogja. A kormány emellett folyamatosan elemzi az üzemanyagellátási helyzetet és a kellő időben dönt majd a jelenleg október 1-ig érvényben lévő benzinárstop ügyében” – közölte egyebek mellett pénteken a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK).

Közleményükben azt írták, hogy az üzemanyag- és energiaárak brutális emelkedését „nem pusztán az orosz–ukrán háború, hanem az értelmetlen brüsszeli szankciók okozzák”. A közlemény második felében – sűrű gyurcsányozás közepette – azt állítják, hogy a „Gyurcsány Ferenc által vezetett baloldal ismételten rémhírterjesztésbe fogott politikai haszonszerzés céljából”. Majd hozzáteszik, hogy:

„A rémhírterjesztés a jelenlegi háborús- és energia-veszélyhelyzetben különösen veszélyes, ezért az álhír terjesztőjét a kormány feljelenti”

– áll a közleményben.

A múlt szombati, rendkívüli Kormányinfón Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be, hogy a hazai finomítói kapacitás átmeneti csökkenése, a háború és az Oroszországra kivetett európai szankciók miatt szűkösség állt elő kőolajból, üzemanyagból. A helyzet közvetlen oka, hogy karbantartás miatt augusztusban leáll a Mol százhalombattai finomítója, amely a hazai finomítás száz százalékát adja. A kormány ezért megfogadta Hernádi Zsolt Mol-elnök javaslatát, és egyrészt felszabadította a stratégiai kőolaj- és üzemanyagkészlet mintegy negyedét, másrészt szűkítette azok körét, akik a 480-as literenkénti ársapkával tankolhatnak.

A kedvezményezett körben csak a magánszemélyek által üzemben tartott járművek és a taxik maradnak, a céges járművek már szombat déltől csak piaci áron tankolhatnak. Gulyás a Kormányinfón újságírói kérdésre válaszolva azt mondta, hogy a rendelet értelmében minden kormányzati, illetve állami gépjármű piaci áron tankolhat. A Telex idevágó kérdésére, hogy ezek szerint a rendőrök, mentők és tűzoltók is emelt áron tankolnak-e, a miniszter azt válaszolta:

„Feltételezem, hogy igen.”

Azt egyelőre nem tudni, a KTK milyen módon kívánja rendezni, hogy a mentők és tűzoltók többletterheit a költségvetés biztosítsa. A feljelentést ugyanakkor vélhetően az MSZP alelnökével szemben helyezték kilátásba, hiszen Komjáthi Imre pénteki online sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy önmagán, így az általa használt épületeken kezdje a spórolást a kormány.

„Amíg nem telik a mentő- és tűzoltóautók megtankolására, addig ne hűtsék és ne fűtsék a Karmelita kolostort se”

– mondta az ellenzéki politikus.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!