Több mint hatezren érdeklődtek a határvadászképzés felől

2022. augusztus 1. – 20:54

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Két hete kezdődött el a határvadászok toborzása. Már több mint hatezren jelezték érdeklődésüket személyesen, levélben, a közösségi oldalakon vagy telefonon – válaszolta a Magyar Hangnak az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK).

Az ORFK közlése szerint a jelentkezők egységcsomagokat küldhetnek be, amiket a Központi Határvadász Toborzóiroda kezel, a felvételi és alkalmassági vizsgálatok pedig „ütemezetten zajlanak”.

Június végén jelentette be Orbán Viktor a parlamentben, hogy a rendőrség keretein belül egy új határvédelmi szervezetet állítanak fel.

Első ütemben 2200 határvadászt terveznek toborozni, a második ütemben egészül ki a létszám 4000 főre.

A szerződéses határvadászok a készenléti rendőrség szervezeti egységéhez fognak tartozni, 5 megyében összesen 23 századot hoznak létre. Mint az a programot bemutató sajtótájékoztatón kiderült, igazoltatás, ellenőrzés, elfogás, előállítás, ruházat átvizsgálása, idegenrendészeti intézkedés, forgalom-ellenőrzés és helyszínbiztosítás is a feladatik közé tartozik.

Pozsgai Zsolt személyügyi országos rendőrfőkapitány-helyettes arról beszélt, hogy a leendő határvadászok gyors, intenzív képzést kapnak a felvételi után. A jelentkezőknek minimum 18 évesnek kell lenniük, míg a felső korhatár 55 év. A jelentkezés feltétele a 8 általános, de előírás a büntetlen előélet, és a jelentkezőknek számítaniuk kell életvitel-ellenőrzésre, megbízhatósági vizsgálatra is.

A felvételi egészségügyi, fizikai és pszichikai vizsgálatból áll.

A határvadászok alapilletménye bruttó havi 300 ezer forint, az éjszakai pótlék óránként bruttó 193 forintot, a készenléti pótlék pedig óránként bruttó 97 forintot jelent. Ezekkel, és az esetleg meglévő nyelvvizsgapótlékokkal együtt lehet elérni az áhított bruttó 400 ezres bért, amihez évente bruttó 200 ezer forintnyi cafeteria is társul.

FRISSÍTÉS 2022. 08. 12. 15:10: Cikkünk eredeti verziójában a Magyar Hang cikke alapján tévesen írtuk, hogy több mint 6000 ember jelentkezett volna határvadásznak, valójában csak érdeklődtek ennyien. Az ORFK Kommunikációs Szolgálata augusztus 12-én kiadott közleményében világított rá a Magyar Hang tévedésére, posztunkat ennek megfelelően módosítottuk. A hibáért olvasóink elnézését kérjük.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!