Új határvédelmi szervezet felállítását jelentette be Orbán Viktor

2022. június 27. – 17:22

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nagyon sok munka vár ránk – mondta a migrációról Orbán Viktor a parlamentben hétfő délután. Pintér Sándor belügyminiszter két hónapot kapott, hogy megoldja a problémát.

„Nem tartható tovább az, hogy miközben háború van tőlünk keletre, (…) katonák gyakorlatozás helyett a határon teljesítenek szolgálatot, és a rendőreink se bírják sokáig, mert távol a családtól kell őket levezényelnünk” – fogalmazott a miniszterelnök, hozzátéve: „nem csak a pénzük kevés, hanem a terhelés is nagy.”

Azt a feladatot adta a belügyminiszternek, hogy szeptemberre álljon fel egy új, a rendőrség keretein belül működő testület, amely kizárólag a határvédelemmel fog foglalkozni, és amelyben nem rendőrők és katonák szolgálnak majd.

Orbán Viktor azonnali kérdésre válaszol az Országgyűlés rendkívüli plenáris ülésén 2022. június 27-én – Fotó: Kovács Attila / MTI
Orbán Viktor azonnali kérdésre válaszol az Országgyűlés rendkívüli plenáris ülésén 2022. június 27-én – Fotó: Kovács Attila / MTI

Az azonnali kérdések órájában Toroczkai László kérdezte a miniszterelnököt a migrációról. „Nagyon nagy a baj a déli határon” – mondta a Mi Hazánk Mozgalom elnöke, aki szerint fontos lenne, hogy az alulfizetett rendőrök „nem azt az utasítást kapnák, hogy taxiztassák a migránsokat, illetve sokszor az embercsempészeket, a kísérőket is vissza a szerb oldalra, hanem minimum Ruandáig kellene őket deportálni.”

Ha a brit kormánynak van ehhez bátorsága, legyen a magyar kormánynak is bátorsága – tette hozzá Toroczkai, aki szerint a rendőröknek kalasnyikovos, gépkarabélyos migránsokkal kell szembenéznie a határon.

A határőrséget – mint önálló szervezetet – 2007-ben szüntették meg. Azóta a rendőrség látja el a határvédelmi feladatokat.

„A migrációs nyomás egyre nagyobb, egyre szervezettebb és a határt egyre erőszakosabb támadások érik” – mondta a kelebiai határvédelmi bázison szombaton Szalay-Bobrovniczky Kristóf. A honvédelmi miniszter, a déli határnál járt, hogy személyesen tájékozódjon a déli határszakaszt őrző katonák munka- és elhelyezési körülményeiről.

Az azonnali kérdések óráját percről percre közvetítettük itt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!