Amerikai külügy: Megbocsáthatatlanok Orbán Viktor szavai a kevert fajú népekről

2022. július 28. – 23:11

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Államok „megbocsáthatatlan” kijelentésnek tartja, és elítéli Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek a „kevert fajú népekről” szóló szavait – ezt az amerikai külügyi szóvivő, Ned Price mondta csütörtöki sajtótájékoztatóján a RadioFreeEurope tudósítása szerint. Price felolvasta azt a nyilatkozatot, amit Deborah Lipstadt, az Egyesült Államok antiszemitizmus elleni megbízottja fogalmazott meg az ügyben.

Eszerint „mélységesen aggasztó” a jobboldali nacionalista miniszterelnöktől egy „olyan retorika használata, amely egyértelműen a náci faji ideológiát idézi”. Évtizedekkel a holokauszt befejezése után „elfogadhatatlan, hogy egy vezető a náci tömeggyilkosságot könnyedén lekicsinyelje” – fogalmazott Lipstadt.

A külügyi szóvivő ehhez azt tette hozzá, hogy a magyar kormányfő megjegyzései „nem tükrözik azokat a közös értékeket, amelyek az Egyesült Államokat Magyarországhoz kötik”.

Mint ismert, Orbán Viktor a július 23-i tusványosi beszédében mondta azt, hogy „mi nem vagyunk kevert fajúak”, megkülönböztetve azokat az európai országokat, ahol európai és Európán kívüli népek keverednek, és azokat, amelyekben csak európai népek keverednek (ilyen szerinte a Kárpát-medence).

Orbán szavai nyomán számos szervezet és magánszemély fogalmazta meg a tiltakozását, köztük magyarországi zsidó vezetők, a roma parlament elnöksége és ellenzéki pártok is, illetve tiltakozásul lemondott Hegedüs Zsuzsa szociológus, a miniszterelnök eddigi főtanácsadója (talán az ő lemondása volt eddig a legfeltűnőbb reakció). Az ügyben már megszólalt Washington: az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége szerdán adott ki nyilatkozatot, amelyben azt írták: elítélnek minden olyan ideológiát, politikai irányvonalat és retorikát, amely a gyűlölet és a megosztottság doktrínáinak ad teret.

Orbán Viktor július 28-án, csütörtökön Bécsben, az osztrák kancellárral tárgyalva már arról beszélt, hogy bár ő bevándorlásellenes politikus, ez számára nem faji vagy biológiai kérdés, hanem kulturális, és azt is mondta: „előfordul, hogy néha félreérthetően fogalmazok”.

Az amerikai külügyminiszter, Anthony Blinken egyébként félig magyar: anyja, Judith Blinken (született Frehm) szülei ugyan már Amerikában születtek, de magyar zsidók voltak, apja második felesége, Vera Blinken pedig Magyarországon született közvetlenül a második világháború előtt, amit Budapesten vészelt át. Hogy a washingtoni magyar szálnak miért nem örülhet mégsem az Orbán-kormány, arról itt írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!