Rogán grúz barátja szerzett meg egy teljes belvárosi házat az önkormányzattól

2022. július 26. – 08:14

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egy teljes épület tulajdonosa lett friss érdekeltségén keresztül a Belvárosban Rogán Antal grúz barátja, Shabtai Michaeli. A Bástya utca 18. szám alatti épületre már meg is kérték a bontási engedélyt. A ház úgy került Shabtai Michaeli kezébe, hogy részben megvette azt a céget, amely az év végén az önkormányzattól megvásárolta az ingatlant, írja a 24.hu.

A Bástya utca 18. szám alatti épület vevője akkor még nem a grúz üzletember volt, hanem a Safe-Gate Kft. (és a PSM Technology Zrt.). A 2020-ban alapított Safe-Gate sokáig egy ürömi nőé volt, a testületi előterjesztésből az derül ki, hogy a Bástya utcai ingatlanra kizárólag a Safe-Gate–PSM páros váltotta ki a befektetői tájékoztatót, és a korábban megállapított minimális vételárat ajánlották meg, azaz 182 millió 655 ezer forintot.

A cégadatok szerint Shabtai Michaeli csak júniusban lett résztulajdonosa a cégnek, az ürömi nő pedig ma már nincs is jelen a vállalkozásban. A grúz vállalkozó is szerepelt az Indexnek abban a videójában, amelyben Rogán Antal és Habony Árpád egy Aulich utcai irodába érkeznek megbeszélésre. Shabtai Michaeli tavaly szállt be Milkovics Pál mellé a 168 Órát kiadó cégbe, és a Pesti Hírlap, a Jazzy és a Klasszik Rádió is az érdekeltségébe tartozik.

A PSM Technology vagyonkezelő holding ügyvezetője és egyszemélyes részvényese Csermely Sándor Tibor – a Magyar Lábtenisz Szövetség elnöke is egyben –, aki azt mondta a 24.hu-nak az épülettel kapcsolatban, hogy nincs még konkrét terv arra, mi lesz a Bástya utcai ingatlan sorsa, azaz egyelőre nincs eldöntve, hogy ott egy teljesen új ház épüljön – a jelenlegi elbontása után –, esetleg a mostanit újítsák fel. „Bármi lehetséges” – mondta Csermely a lapnak. Július 14-én viszont már bontási engedélyért folyamodtak Budapest Főváros Kormányhivatalához. A Bástya utcai ingatlan tulajdoni lapján az látszik, hogy Shabtai Michaeli részéről még májusban került jelzálogjog a Bástya utcai albetétekre több mint 220 millió forint értékben.

Tavaly decemberben döntött úgy az önkormányzat, hogy a kerület adjon el hét, eddig önkormányzati üzleti és irodacélú ingatlant. A döntést az ellenzéki képviselők (öten) nem támogatták, így a 9 fideszes igen szavazatával ment át.

Az ellenzéki frakció által kifogásolt, évek óta követett, nyilvánosnak, illetve nemzetközinek nevezett, ám a gyakorlatban csak kevesek által megismerhető és elérhető pályázati eljárást már több olyan értékes – szintén több milliárd forint összértékű – belvárosi ingatlan esetében alkalmazták, amelyek az önkormányzat szerint évek óta csak kiadást jelentenek a helyi állampolgároknak, mert üresen állnak. Az eljárásmódot nemcsak a helyi ellenzék, de még Sára Botond fővárosi kormányhivatali vezető is vitatta.

Tankönyvi eset az is, hogy a belvárosi önkormányzat összesen 55,6 millió forintért adta el több körben a Gerlóczy utca 3. alatti romos épületet, egy 306 négyzetméteres, a Városházára néző ház 92 százalékos tulajdonrészét, részben a maradék 8 százalék tulajdonosának, aki ezzel aprópénzért építheti be a Városháza mellett fekvő 340 négyzetméteres telket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!