Záporral, zivatarral érkezik a keddi hidegfront, nem hideggel

2022. július 26. – 06:30

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva


Kedden érkezik a régóta várt hidegfront az országba, azonban csak átmenetileg mérsékli majd a hőséget. A záporok, zivatarok a nyugati határnál, a Dunántúl északi felén és északon lesznek a legintenzívebbek, itt várható a legtöbb eső. Lokálisan – elsősorban a Dunántúlon – akár 20-30 mm csapadék is mérsékelheti az aszályt, írja az Időkép.

Győr-Moson-Sopron és Vas megye több járására másodfokú riasztásokat is kiadott a heves zivatarok veszélye miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság azt javasolja, az érintett területeken

a kerti bútorokat, szerszámokat, növényeket vigyék fedett helyre, és ne parkoljanak fák alá.

A vízpartokon tartózkodóktól azt kérik, hogy vegyék komolyan a tavi viharjelzőrendszer jelzéseit. Percenként 45 villanás elsőfokú viharjelzést jelent: ez esetben a parttól csak 500 méteres távolságra szabad a vízbe menni. Ha percenként 90 villanást észlelnek, az már másodfokú viharjelzést jelent, ilyenkor ki kell jönni a vízből, írja az MTI.

Míg egyes településeken kiadós felhőszakadás érkezik, pár kilométerrel arrébb előfordulhat, hogy alig esik pár csepp eső.

Az ország keleti felére délután érnek majd el a záporok, zivatarok, de addigra már kiadják magukból a csapadék nagyját. A legkevesebb csapadék a Tiszántúlon eshet, itt néhol szárazon vonul át a hidegfront, sokfelé pedig csak 1-2 mm jut a záporokból. A frontot viharos (60 km/óra körüli) széllökések kísérhetik.

Délután nagy hőmérsékleti kontraszt alakulhat ki a nyugati és a keleti tájak között, 25-37 fokra közötti hőmérséklet várható, keleten, délkeleten lesz a legmelegebb.

A hőség miatt Békés és Csongrád-Csanád megyében továbbra is másodfokú figyelmeztetés van érvényben. Bács-Kiskun, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére elsőfokú figyelmeztetést adott ki a hőség veszélye miatt a meteorológiai szolgálat.

És utána mi lesz, szerdán, csütörtökön? Egyetlen szóval: hőség.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!