Tállai szerint az ellenzék riogat, hiszen 100 ezren maradhatnak a katában

2022. július 18. – 16:11

Másolás

Vágólapra másolva

Gréczy Zsolt emlékeztetett, hogy az egyszerűsített vállalkozási adó (eva) létezett a kata előtt, azt azonban a Fidesz 2010-ben megszüntette, így valótlan azt a képzetet kelteni, hogy a katához hasonló egyszerűsített adózási forma nem létezett. (Igaz, a kettő nem volt teljesen azonos.)

A DK-s politikusa szerint a katás vállalkozások ledarálása adóemelés és rezsinövelés. Mikor kezdik meg az érdemi egyeztetést, belátva, hogy nem lehet így bánni több százezer érintett magyar emberrel?

Tállai András egy „politikai szembesítéssel” kezdte válaszát. „Amikor ezt a nagyon egyszerű adózási formát létrehoztuk, akkor ezt az önök pártja nem támogatta, azt mondták, ez nem segít a vállalkozásoknak. Ha önökön múlt volna, akkor ez a kata-rendszter nem is létezne, és nem tudtak volna az elmúlt 10 évben ilyen kedvezően adózni az érintettek” – mondta az államtitkár, emlékeztetve, hogy ez havi 50 ezer forint közteher befizetését jelentette. (Arra nem tért ki az államtitkár, hogy miért nem emelték ezt az összeget az évek során.)

Tállai szerint a csökkentett közteherviselés kedvező volt azok számára is, akik nem az eredeti céloknak feleltek meg, mert valamilyen cégnek számláznak. „Százezer körüli a vállalkozások azon száma, akik megfelelnek az eredeti célnak”, azaz nem számláznak cégnek. (Válaszából nem derült ki, hogy ezt milyen adatokra alapozta.)

Tállai szerint a többieknek átalányadózás jelenthet kiutat. „Ugyanez a helyzet azon vállalkozásoknál is, akik nem mellékállásban végzik tevékenységüket vagy éppen nyugdíjasok.” „Nem hisztáriát kell kelteni, hanem gondolkodni .. és mindenkinek a következő két hónapban kiválasztani azt, hogy mi a legkedvezőbb” az érintettek számára – mondta Tállai, igaz, szeptember 1-jéig jóval kevesebb, mint két hónap maradt.

Gréczy szerint a választ nem fogadta el, mondván, hogy minden egyszerűsített adózási lehetőséget ellehetetlenített a kormány, és nem igaz az sem, hogy az ellenzék riogat, hiszen a kormány volt az, amely váratlanul 450 ezer ember vállalkozását befolyásoló döntést hozott meg rendkívül rövid időn belül.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!