Rétvári: A kormány fenntartja a közmunkaprogramot

2022. július 18. – 15:36

Másolás

Vágólapra másolva

A kistelepüléseken közmunkában foglalkoztatottak létszámának csökkenéséről kérdezett Berki Sándor. „A közmunka sokaknak a túlélés lehetősége, mert a közelben nincs piaci alapú munkahely. Ha a közmunkát is elveszik tőlük, mi marad nekik” – kérdezte a Párbeszéd politikusa.

66 ezer forint havonta a közmunkabér, ami Berki szerint kevés ugyan, de a közmunka visszaszorítása „a munkaalapú megélhetést” venné el sokaktól.

Berki szerint fontos lenne tudni, mi a kormány terve közép és rövid távon a közmunkával.

Rétvári Bence szerint forráshiány miatt egyetlen álláskereső sem esett el a közmunkától. Emlékeztetett egy módosításra, amely lehetővé tette, hogy tíz év után is maradhassanak az érintettek közfoglalkoztatásban, ha piaci alapú munkát nem talált. A miniszterhelyettes megjegyezte, hogy az ellenzék korábban ellenezte a közmunkaprogramot, így Berki állásfoglalása változást jelent. „Ez is hozzájárult ahhoz, hogy ma egymillió emberrel több dolgozik, mint tíz éve” – a foglalkoztatási ráta 57 százalékos volt, most 73, és a munkanélküliségi ráta is lement 3,5 százalékra, emlékeztetett Rétvári. (Igaz, a munkanélküliség fogalma is változott, ami javítja a statisztikát.)

2021-ben 88 ezer, jelenleg 75 ezer ember dolgozik a közmunkaprogramban, de 2010 elején nagyobb volt erre az igény. „Fenntartjuk és a jövőben is fenntartjuk a programot” – mondta Rétvári.

Berki szerint lényegtelen, hogy a múltban ki mit támogatott, így a választ nem fogadta el. „A válaszban olyan dolgokra tértünk ki, amelyek nem gondolom, hogy ide tartoznának” – mondta a Párbeszéd politikusa.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!