A Jobbik szerint pénzhiányban szenvednek az önkéntes tűzoltók, ami nehezíti a védekezést

2022. július 18. – 15:02

Másolás

Vágólapra másolva

Sas Zoltán az önkéntes tűzoltók jövőjéről érdeklődött a belügyminiszterhez címezve kérdését. A jobbikos képviselő szerint az egyesületek 30 ezer önkéntes tűzoltót fognak össze, munkájuk nélkülözhetetlen kiegészítést jelent a katasztrófavédelemnek. Forrásaik azonban csökkennek, így lassan már az üzemanyagra sem lesz elegendő pénzük, márpedig ez "rendszerszintű problémákat okozhat", például az erdőtüzek visszaszorításában.

Sas kérdésére nem Pintér Sándor, hanem Rétvári Bence miniszterhelyettes válaszolt, elismerve az önkéntes tűzoltóegyesületek fontosságát. 2010-ben 283 önkéntes túzoldó egyesület volt, most 689" – jegyezte meg Rétvári, bizonyítva ezzel, hogy a kormány számára is kiemelt jelentőségük van az egyesületeknek.

“Kormányzásunk elején 120 millió forint volt az egyesületek támogatására, most már 700 millió forint” – mondta a miniszterhelyettes, hozzátéve, hogy téritésmentesen vehetnek részt tűzoltó és kisgépkezelő alaptanfolyamokon, ezeket összesen 2500 ember végezte el.

Sas nem fogadta el Rétvári válaszát, mondván, hogy az elmondott számok megfeleltek a valóságnak, a kérdés azonban nem ez volt, hanem az, hogy az elmúlt négy hónapban megjelent plusz költségeket milyen forrásból fedezhetik majd az önkéntes tűzoltó egyesületek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!