Valami megmozdult

2022. július 17. – 17:33

Valami megmozdult
Illusztráció: Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Újra eltelt egy hét, és ezt a hagyományoknak megfelelően ismét a lájkbajnokság aktuális fordulójával tudatjuk az olvasóinkkal itt a Telexen. Haditudósítás a politikai kommunikáció közösségi médiás csatateréről, ahol akkor sincs béke, ha mindenki arról beszél, hogy legyen. Népszerűségi toplisták, elemzés a politikusok és utánfutóik viselt dolgairól, váratlan vendégsztárral.

Tavaly december óta 30 héten át zsinórban nyerték a fideszesek a lájkbajnokságot (abból 24-szer személyesen Orbán Viktor), és az áprilisi, kiütéses választási vereség után úgy tűnt, nem is lesz itt szemernyi esélye sem az ellenzéknek egyhamar. Az általános nyári uborkaszezon sem segített felrázni az ország apátiába süllyedt felét, még akkor sem, ha egyébként az uborkaszezont itt úgy kell érteni, hogy a szomszédunkban borzalmas háború dúl, itthon meg az elszálló infláció versenyez az elszálló euró- és dollárárfolyammal.

Aztán a héten egyszerre minden megváltozott, jött először a kata kifilézése, aztán meg a rezsicsökkentés-csökkentés, és máris ott tartunk, hogy mindenki erről beszél, mindenkinek megvan a(z általában elég sarkos) véleménye, és minden nap több ezres tüntetések vannak Budapest utcáin. A facebookos kommentelők pedig a virológia és epidemiológia diplomáik, a labdarúgó-mesteredző oklevelük, a geopolitika és modern harcászat PhD-juk mellé villámgyorsan megtalálták a csúcsszintű adószakértői és energetikai szaktudásukat, és nem is félnek használni.

De hogyan gyűrűzött be mindez a szokásos heti toplistánkra? A címlapképpel persze már elspoilerezük a hét nagy meglepetését, de lássuk a részleteket – ennyi lájkot gyűjtöttek a héten a legnépszerűbb magyar politikusok Facebookon:

Heti interakciók
1.Hadházy Ákos212 000
2.Szijjártó Péter210 000
3.Orbán Viktor165 000
4.Jakab Péter150 000
5.Jámbor András111 000
6.Varga Judit100 000
7.Mesterházy Attila87 000
8.Novák Katalin81 000
9.Karácsony Gergely66 000
10.Gyurcsány Ferenc63 000
11.Varga-Damm Andrea62 000
12.Zsigmond Barna57 000
13.Dúró Dóra53 000
14.Márki-Zay Péter52 000
15.Szabó Tímea52 000

(Az adatokat a Facebook statisztikaplatformja, a Crowdtangle szolgáltatta, a számok a június 8, péntek reggel 7:40 és július 15, péntek reggel 7:40 közti időszak eseményeit tükrözik. Interakciókon a politikusok hivatalos oldalain a posztokra érkezett lájkok, kommentek és megosztások összegét értjük, ezresre kerekítve. Ez a szám nem azonos azzal, amit egy Facebook-oldal kezelője az Insights menüpont alatt lát, az a statisztika egy csomó más dolgot is az interakciók közé számol. A kis szimbólumok az előző heti pozícióhoz képest előre- vagy visszalépést, illetve stagnáló helyezést mutatják.)

Meglepetés #1

Egész héten nagyon izgalmas és szoros volt a verseny, szerda délutánig vezetett Orbán a szokásos mantráit ismételgető posztjaival (háborús infláció, megvédjük, legyen béke, satöbbi), aztán az első nagy katatörvény-ellenes tüntetés idején, a témába vágó posztjaival beelőzött Hadházy. Orbán (stábja) innentől még a szokásosnál is enerváltabban folytatta, a hét slágertémáival nem is foglalkozott egészen a szokásos pénteki rádiós beszédéig. A befutó az utolsó napokon így Hadházy-Szijjártó különmeccsé vált, ahol utóbbi a tőle megszokott szorgos spammeléssel dolgozta le apránként a 20 ezer lájkos hátrányát, de a végén csak nem jött össze a hajrá (nagyjából péntek délre lett volna meg neki az előzés, de hát addigra le lett intve a verseny).

Hadházynak egyébként ez nem az első lájkbajnoki címe, tavaly januárban, a szilveszteri-újévi nihilben elcsípett már egy első helyet. Ez a mostani nyilván sokkal nagyobb teljesítmény. Nemrég már megállapítottuk, hogy az összes ellenzéki politikus közül az ő népszerűségét tépázta meg legkevésbé a választási bukta, illetve valamennyire még Karácsony Gergely úszta meg ezt – egyben ezek a tippjeink arra, hogy kik lesznek a fideszes propaganda célkeresztjében a következő hónapokban. Hadházy mostani győzelmének nagyon egyszerű a titka: stabilan hozza a szokásos formáját és témáit, a bicskanyitogató mutyigyanús ügyek bemutatását, amiből leesik úgy heti 100 ezer lájk – és most hozzátett még százezret azzal, hogy ütötte a hét forró témáit, és ezt a közönség hitelesnek is érezte tőle.

Amikor ezt írom, péntek este van, vagyis a kata kinyírásának bejelentése óta eltelt négy és fél nap, és a Fidesz egyébként vérprofi kommunikációs gépezete még mindig nem kezdett ellenoffenzívába. Sőt, a rezsicsökkentés-csökkentés csak olaj volt a tűzre. Ez merőben szokatlan, ilyesmi akkor szokott történni, ha valami nagyon váratlanul éri az agytrösztöt, mint például az orosz-ukrán háború kitörése, vagy annak idején Márki-Zay Péter győzelme az ellenzéki előválasztáson. Elképzelhető, hogy annyira elkényelmesedtek, hogy nem is számítottak rá, hogy ez a két ügy ekkora hullámokat fog verni?

Meglepetés #2

Régi ismerősként köszönthetjük a toplistán a 11. helyre befutott Varga-Damm Andreát, aki ritkán szerepel az élmezőnyben, de akkor mindig úgy, hogy van egy szem virális posztja, ami az eget is leszakítja. Ez most is így van, egy szál videóval villantott nagyon nagyot (majd a későbbi bekezdésekben látni fogjuk, mennyire). Ami ráadásul csütörtök délutáni, vagyis a verseny leintésekor még kis sem futotta magát teljesen, de már így is egymillió megtekintés közelében járt. A téma persze a rezsicsökkentés-csökkentés, illetve ahogy ő fogalmaz, „a magyar kormány tevékenységét amúgy is jellemző ördögök” bemutatása ebben.

A részletek nem is annyira érdekesek, inkább az, hogy maga a téma ennyire nagyot futott. Empirikus alapon, jó néhány példa alapján elég nagy biztonsággal kimondhatjuk, hogy ha egy témában Varga-Damm virális videót ad ki, akkor az a téma átütötte a magyar társadalom egy elég széles rétegében az ingerküszöböt. Hogy ez a réteg pontosan kikből áll, azt nehéz definiálni, de milliós nagyságrendű, jobbikos-mihazánkos-konteós, vagy ebből a háromból legalább az egyikhez közel álló tömegről van szó. Tavaly a közös pontot az oltásellenesség, és a járvánnyal kapcsolatos, néha egészen hajmeresztő összeesküvés-elméletek jelentették (emlékezhetünk, mekkorát futott az a Varga-Damm-videó, amiben levezette, hogy a kormány direkt kezeli félre a járványt, hogy az annyira súlyos legyen, hogy erre hivatkozva elhalasszák a 2022-es választást). Az, hogy most a rezsinövelős témára még jobban harap a nép, mint tavaly a járványosra, elég erős jelzés.

Ellenzék de Niro

Az ellenzéki politikusok mind felfelé, a fideszesek mind lefelé mozdultak el az előző heti eredményükhöz képest a toplistán, az egyetlen kivétel Jakab Péter, de ő is úgy csúszott hátra egy helyet, hogy közben 60 ezer lájkkal többet gyűjtött, mint múlt héten. Kicsit vizuálisabb típusok, és Robert de Niro-rajongók kedvéért, a választás óta az ellenzék általános állapota kb. ilyen volt:

Most meg ilyen:

És természetesen jövő hétre is van egy csomó tippünk a terjedelmes De Niro-életmű megannyi klasszikus filmjének számtalan emlékezetes jelenetével, remélhetőleg a Nagyfater elszabadulig nem fogunk eljutni, mindannyiunk jól felfogott érdekében.

Money, money, money, always sunny

A szponzorált posztokra költött pénzek toplistáján látványos újdonság, hogy visszatért a választás óta hallgató gigahirdetők egyike, méghozzá a magyar kormány – egyelőre nem óriási összeggel, de az uborkaszezonban ez is elég az első helyre. A kormány egyébként a „háborús infláció, legyen béke, az EU rossz” fideszes mantrákat ismételgeti a hirdetésekben, nem túl meglepő módon.

(Bónusz kérdés: ki az a Jánosi István a 10. helyen? Fideszes önkormányzati képviselő Kecskeméten, az időközi választás miatt hirdetett, meg is nyerte.)

Hirdetésre költött pénz
1.Magyarország kormánya2 200 000
2.Mediaworks1 800 000
3.Nyugati pályán900 000
4.hirado.hu500 000
5.Megoldás mozgalom400 000
6.Márki-Zay Péter400 000
7.Győrffy Balázs400 000
8.Alapjogokért központ300 000
9.Magyar Falu Program200 000
10.Jánosi István200 000

(A politikai-közéleti témájú, szponzorált posztokra költött összegek a Facebook Ad Library platformjáról valók, általában pár napos késésben vannak, most a július 6. és 12. közti időszak költéseit mutatják.)

Párhuzamos valóságok

A hét legnépszerűbb posztjai szépen illusztrálják az alternatív univerzumokra szakadt magyar politikát: míg az ellenzékiek a kata kinyírásán meg a rezsinövelésen vannak kiakadva, a fideszesek vagy úgy csinálnak, mintha nem történt volna semmi, vagy megpróbálják elterelni a figyelmet. Utóbbiban a fideszes kommunikációs agytröszt kétségtelenül nagyon tehetséges, jól emlékezhetünk néhány világbajnok húzásukra, mint például az egyre kínosabb Fudan-ügy lemosása a pedofilos-melegellenes manőverrel. Most azonban – egyelőre legalábbis – nem sikerült megugrani ugyanezt a szaltót, hiába jött Orbán Viktor egyik kezében csőre töltött nyugdíjemeléssel, a másikban a már sokszor bevált migránsos riogatással. Kíváncsian várjuk, jövő hétre előrántanak-e valami új kommunikációs csodafegyvert Rogánék, az mindenesetre látszik, hogy igény, az volna rá.

  1. Varga-Damm Andrea videója, 66 ezer interakció
  2. Orbán bejelenti, hogy érkezik a nyugdíjemelés, 37 ezer
  3. Kocsis Máté és a kislánya születésnapja, 23 ezer
  4. Orbán fotója arról, hogy aláírja a határvadász egységek felállításáról szóló rendeletet, 22 ezer
  5. Jakab Péter videója a katás tüntetésről, 20 ezer

Besült a nyugdíjemelés

Az egyes reakciótípusokból legtöbbet besöpört posztok toplistája még kontrasztosabbá teszi az eddig kirajzolódott képet. Arat Varga-Damm videója, a kataügy miatt elővett Parragh László kínos offshore-os háttere, eközben a fideszesek inkább Abe Sinzóval és Kocsis Máté lányával foglalkoznának. És a legjellemzőbb: a nyugdíjemelés most leginkább gúnyos kommenteket és emojikat hoz.

  • A legtöbb megosztás: Varga-Damm Andrea videója
  • A legtöbb komment: Orbán Viktor és a nyugdíjemelés
  • A legtöbb mérges emoji: Hadházy posztja Parragh László iparkamarai elnök offshore bizniszéről
  • A legtöbb meglepett emoji: ugyanez
  • A legtöbb szomorú emoji: Orbán gyászposztja Abe Sinzo halála után
  • A legtöbb szívecske: Kocsis Máté, és a kislánya születésnapja
  • A legtöbb nevető emoji: Orbán és a nyugdíjemelés

A legtöbb megosztás

Varga-Damm virális videója újabb toplistát hódít meg, elég ironikus, hogy Hadházy pont azon a héten nem nyeri meg a neki igazán hazai pályának számító megosztások versenyét, amikor egyébként a nagy toplistán mindenkit megelőz, és a szokásos számainak a dupláját hozza. Hogy a fideszesek mennyire nem tudtak mit kezdeni a héten a helyzettel, jól illusztrálja, hogy egyedül Szijjártónak sikerült itt felférnie a listára. Orbán a 16. a DK-s Molnár Csabával szinte centire megegyező eredménnyel, ami tőle kb. olyan dicsőséges eredmény, mintha az angol fociválogatott kikapna a magyartól 4:0-ra.

Heti megosztások
1.Varga-Damm Andrea41 300
2.Hadházy Ákos37 400
3.Jámbor András17 800
4.Mesterházy Attila13 700
5.Jakab Péter12 700
6.Gyurcsány Ferenc9 800
7.Szabó Tímea9 200
8.Szijjártó Péter7 700
9.Ujhelyi István6 200
10.Vadai Ágnes5 200

Tarol a kata

A virális posztok toplistája mutatja meg a legjobban, mennyire bedurrant az online közbeszédben a kormány számára kínos két téma. Varga-Damm Andrea videója egészen hihetetlen számokat mutat, a 133-szoros viralitás brutális rekord, tavaly 95-szörös adatot mutatott az év legvirálisabb posztja.

  1. Varga-Damm Andrea videója – 133,1x szorzó
  2. Tordai Bence parlamenti felszólalása kata-témában – 49,9x
  3. Tordai Bence videója a katás tüntetésről – 30,6x
  4. Jámbor András videója a tüntetésről – 22,1x
  5. Szabó Tímea parlamenti felszólalása, szintén katás témában – 15,6x

(A szorzók azt mutatják, hogy hányszor kapott több interakciót az adott poszt, mint a szerzőjük posztjai átlagban szoktak.)

Instagram

A felborult papírformák hetét az Instagram sem úszta meg, itt Novák Katalin mutatta meg, hogy a köztársasági elnöki cím mellett félállású Insta-királynői posztra is igényt tart. Az összes protokoll-útját gazdagon illusztrálja, a héten a brazíliai futott a legnagyobbat, azon belül a találkozó Bolsonaro elnökkel, akivel volt szívecskés szelfi is, és a béke követének nevezte. Mondjuk erről megkérdezhette volna az amazóniai őslakosokat is, hátha árnyalják kicsit a véleményét, de talán majd legközelebb.

Heti interakciók
1.Novák Katalin52 200
2.Orbán Viktor35 700
3.Varga Judit14 400
4.Szijjártó Péter10 100
5.Hadházy Ákos7 700
6.Szentkirályi Alexandra5 900
7.Márki-Zay Péter5 500
8.Jakab Péter4 200
9.Nagy István4 000
10.Dúró Dóra2 800

ничего никогда не происходит

Lehet bármilyen felfordulás, égszakadás-földindulás az összes többi toplistán, van ami nem változik: a propagandaoldalak mocsara. Itt tényleg megállni látszik az idő, és úgy tűnik, csak az tudná felbolygatni kicsit az erőviszonyokat, ha a Megafon megnyitná a pénzcsapokat, vagy Putyin elzárná az övéit. Valami azt súgja, előbbi nagyon hamarosan be is fog következni.

Ez persze nem jelenti azt, hogy ne történtek volna vicces dolgok ebben a bizarr univerzumban. Kellően kifacsart humorérzékkel például roppant szórakoztató nézni minden idők cicaharcát a Számok és az Origó között, vagy a Vadhajtások totális önparódiába fordulását azzal a maga nemében egészen bravúros szalagcímmel, hogy:

„Ütik, verik és rugdossák szeretett magyar forintunkat: 405 egy retkes euró”

Ugyanitt legnépszerűbb kommentek teljesen komolyan javasolják, hogy a tuti megoldás bevezetni a pengőt, az aranyat, vagy a rubelt.

Heti interakciók
1.Vadhajtások455 000
2.Orosz hírek368 000
3.Gond-olkodó332 000
4.Nyugati fény320 000
5.Elemi201 000
6.Deák Dániel – Megafon192 000
7.Ellenszél153 000
8.Bohár Dániel – Megafon111 000
9.888.hu107 000
10.Pesti srácok92 000

(A Lájkbajnokság sorozat eddigi cikkeit itt olvashatja, a 2021 eseményeit összefoglaló animációt pedig itt lehet megnézni.)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!