Novák Katalin: Brazília a futballban világbajnok, mi a családok támogatásában vagyunk azok

2022. július 13. – 06:23

frissítve

Novák Katalin: Brazília a futballban világbajnok, mi a családok támogatásában vagyunk azok
Novák Katalin előadást tart az Academia Paulista de Letras rendezvényén São Paulóban 2022. július 12-én – Fotó: Sándor-palota / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar családpolitika eredményeiről és célkitűzéseiről tartott előadást Novák Katalin köztársasági elnök az Academia Paulista de Letras rendezvényén São Paulóban az MTI tudósítása szerint, miután előző nap Jair Bolsonaro brazil elnökkel is találkozott.

Novák arról beszélt, hogy a magyar népesség száma 1981 óta minden évben csökken, és ezt akarja megállítani a magyar kormány. Olyan intézkedéseket hoztak, amelyek elősegíthetik azt, hogy megszülessenek a kívánt gyermekek, és annyi gyermek szülessen a családba, amennyit a szülők szeretnének.

Szerinte vissza kell adni a gyermekvállalás társadalmi megbecsültségét, és el kellett érni, hogy ne azok járjanak jól anyagilag, akik nem vállalnak gyermeket. Mindezt adókedvezményekkel, hitelek csökkentésével, otthonteremtési támogatással, bölcsődei hálózat kiépítésével segíti Magyarország. Novák az előadásában kiemelte: Magyarország a GDP több mint 6 százalékát fordítja a családok támogatására.

Bemutatta továbbá a 2011-ben elfogadott, gránitszilárdságú Alaptörvényt is, amelyben előbb azt rögzítették, hogy a házasság egy férfi és egy nő kölcsönös elhatározáson alapuló kapcsolata. Később pedig azt is beletették a dokumentumba, hogy az életet a fogantatástól fogva védelem illeti meg, illetve az apa férfi, az anya nő.

„Brazília a futballban világbajnok, mi a családok támogatásában vagyunk világbajnokok”

– jelentette ki Novák Katalin, hozzátéve: Magyarországon szeretnék divattá tenni a gyermekvállalást.

A volt családügyi miniszter azt mondta, Magyarországon az elmúlt évtizedben kétszeresére emelkedett a házasságkötések száma, felére csökkent az abortuszoké, ezzel párhuzamosan pedig a gyermekvállalási kedv is folyamatosan növekszik.

Az előadás előtt a Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést adta át Hegyi Ferencnek, a São Pauló-i Magyar Ház elnökének a Brazíliában élő magyarság identitásának megőrzéséért, illetve közösségi életének fejlesztését több évtizede önzetlenül szolgáló tevékenysége, valamint a Magyar Diaszpóra Tanács Latin-amerikai Regionális Ülésének keretében végzett értékes munkája elismeréseként.

Novák Katalin hétfőn Jair Bolsonaro brazil elnökkel találkozott, akivel kereskedelmi kérdésekről, a jövőbeli együttműködésről, a gazdasági kapcsolatokról is beszélgettek, valamint együtt imádkoztak azért, hogy az ukrajnai háború minél előbb véget érjen. „Bolsonaro elnök úrral mi a béke követei vagyunk” – fogalmazott a megbeszélés után a köztársasági elnök, aki brazíliai útjáról először a Telexnek adott interjúban beszélt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!