Hollik István a hídblokádról: Ez nem olyan nagy tiltakozás

2022. július 13. – 07:51

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nem tartja szerencsésnek Hollik István, hogy az ellenzéki képviselők kedden kimentek, és szabálysértésre buzdították a katatörvény ellen tiltakozókat a Kossuth téren, majd a Margit hídon.

A Fidesz kommunikációs igazgatója arról beszélt a Hír TV-ben, hogy egy demokráciában nem kell mindenben egyetérteni a kormánnyal, és ennek hangot is adtak az ellenzéki képviselők a parlamentben. Ez azonban nem lehet elegendő indok szerinte arra, hogy ne tartsák be a törvényeket, vagy másokat szabálysértésre szólítsanak fel.

„Ez nem olyan nagy tiltakozás”

– válaszolta pár másodperces gondolkodás után Hollik arra a kérdésre, hogy számított-e a kormány ekkora ellenállásra a katatörvény benyújtása után.

A fideszes képviselő szerint pontosan olyan hiteltelen, amit a baloldal a katatörvény kapcsán csinált, mint az egész politikájuk. Az ellenzéki képviselők felszólaltak a katások érdekében, miközben 2010 előtt semmilyen kedvezményes adózási lehetőséget nem biztosítottak a magyar kisvállalkozók számára, és 2012-ben egyikük sem támogatta a parlamentben a kata bevezetését. „Ezek után aggódni mindezért, az kissé álságos” – fogalmazott a Fidesz kommunikációs igazgatója.

A Telex után a Hír TV-ben is kitért a válasz elől Hollik, hogy miért kellett ilyen gyorsan, alig 24 óra alatt elfogadni a javaslatot, amely több százezer embert érint. Helyette arról beszélt, hogy az elmúlt években sokan adóelkerülésre, bújtatott foglalkozásra használták a katát, és tömegessé váltak a visszaélések. A háborús gazdasági helyzetben és a növekvő infláció miatt azonban ez már nem fér bele Hollik szerint.

„Semmi mást nem csináltunk, csak az eredeti koncepcióhoz térítettük vissza most ezzel a szabályozással a katát” – folytatta a képviselő, aki szerint nem igaz, hogy sokan elveszíthetik a munkájukat a módosítás miatt.

„Erről szó sincsen. Mindenki pontosan ugyanúgy folytathatja a munkáját, ahogy eddig. Maximum, legrosszabb esetben az adónemet kell váltani, ami egyébként nem jelenti azt, hogy az adóterhe meg fog növekedni.”

Aki nem maradhat most a katában, annak Hollik a kedvezményes átalányadózást és a kivát ajánlotta.

Hollik Istvánt mi is kérdeztük a katatörvény módosításáról, videónkat itt tudja megnézni:

A hétfőn benyújtott, majd egy nappal később meg is szavazott törvényjavaslat ellen tiltakozók kedd délelőtt tüntetést szerveztek a Parlament elé, a Kossuth térre. A téren legalább ezren gyűltek össze, a tömeg innen később a Margit híd irányába vonult, és nem sokkal 11 óra után lezárták a Margit hidat. Mindeközben a tüntetők egy másik csoportja az Erzsébet hídon is elfoglalta a középső két sávot pár órára.

Az új törvényjavaslat 18 millió forintra emelné a katás bevételi értékhatárt, az adó mértéke minden kisvállalkozónak havi 50 ezer forint lesz. Ugyanakkor a jövőben csak azok a kisadózó vállalkozások választhatnák ezt az adózási formát, akiknek csak magánszemélyektől származik bevétele. Ez alól kivételt egyedül a taxisok jelentenek. A kormány ezzel gyakorlatilag megszüntetné a katát. Magáról a javaslatról itt írtunk bővebben, a keddi tüntetéseket pedig itt követtük élőben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!