Európai Bizottság: Folyamatos és konstruktív tárgyalás zajlik a magyar helyreállítási alapról

2022. július 13. – 09:09

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Folyamatos és konstruktív tárgyalásokat folytatunk a magyarországi hatóságokkal, a nyitott kérdések jól ismertek, és amint ezeket megoldottuk, véglegesíthetjük az értékelést – ezt válaszolta Valdis Dombrovskis gazdasági ügyekért felelős alelnök a tagállamok pénzügyminisztereinek tanácskozása után arra a kérdésre, hogy a magyar helyreállítási terv valóban bizottsági jóváhagyás előtt áll-e, írja a Népszava. Hasonlóan nyilatkozott a lapnak egy magas rangú bizottsági tisztségviselő, hangsúlyozva, hogy a megbeszélések még nem hoztak eredményt.

A pénzügyminiszterek tanácskozása után a soros EU-elnök képviseletében Zbyněk Stanjura cseh pénzügyminiszter arra hívta fel a figyelmet, hogy mind a 27 helyreállítási tervet el kell fogadni ahhoz, hogy a tagállamok hozzájussanak az orosz energiaforrásokról való leválást segítő pluszpénzekhez. A kormányok az év végéig szeretnének megállapodni a RepowerEU nevű támogatási eszközről, ami azt jelenti, hogy addig a magyar tervet is tető alá kéne hozni – írja a lap.

Ahogy arról korábban írtunk, Magyarország maradt az egyetlen uniós tagország, ahol az Európai Bizottság még nem bólintott rá a helyreállítási tervre. Holott a kormány bevallása szerint is egyre nagyobb szükség lenne az uniós forrásokra Magyarországon, ennek érdekében pedig forrásaink szerint intenzívebbek a tárgyalások a választások óta.

Navracsics Tibor területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős miniszter az elmúlt hetekben többször is arról beszélt, hogy a kormány kész kompromisszumot kötni az uniós pénzekért. Szerinte már az év második felében megszülethet a megállapodás az Európai Bizottsággal a helyreállítási alapról, és az év végéig megérkezhetnek az uniós források.

Összesen 5,9 milliárd euró támogatást és 9,6 milliárd euró kedvezményes hitelt hívna le a magyar kormány a Covid-válság utáni újraindítást szolgáló helyreállítási alapból (RFF).

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!