Harmincmilliárd forinttal növelné a titkosszolgálatok kiadásait a kormány

2022. július 5. – 21:28

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Jámbor András, a Párbeszéd országgyűlési képviselője arról írt Facebook-oldalán, hogy a kormány benyújtott egy módosító javaslatot a titkosszolgálatok költségvetésének megemeléséről. „Egy órája küldte be a kormány a friss módosító javaslatait a költségvetéshez, amelynek legjelentősebb tétele az, hogy a Rogán Antal alá tartozó titkosszolgálatok költségvetését 50 százalékkal, 30 milliárd forinttal megemelik” – írta Jámbor.

A 2023-as központi költségvetéséről szóló törvényjavaslathoz benyújtott módosító 24. pontja több mint 30 milliárd forinttal növelné a Miniszterelnöki Kabinetiroda alá tartozó titkosszolgálatok kiadásait. A pluszforrás jelentős része személyi juttatásokra menne el.

A Telex birtokába jutott módosító szerint:

  • az Alkotmányvédelmi Hivatal kiadásait 9,5 milliárd forinttal,
  • a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat kiadásait 14,4 milliárd forinttal,
  • a Nemzeti Információs Központ kiadásait 1,4 milliárd forinttal,
  • míg az Információs Hivatal kiadásait 4,9 milliárd forinttal növelnék.

Az indoklás szerint a módosítás célja a polgári titkosszolgálatok feladatellátásához szükséges többletforrás biztosítása.

A Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető Rogán Antal a kormányzat egyik legstabilabb tagja, akinek pozíciója tovább erősödik az ötödik Orbán-kormányban: a kommunikáció mellett alá rendelték ugyanis a polgári titkosszolgálatokat és a hírközlést, digitalizációt is. A parlament nemzetbiztonsági bizottsága előtt egyebek mellett arról beszélt, hogy a háborús propaganda felderítése is a nemzetbiztonsági szolgálat feladata lesz.

A kormányzati döntések mögött húzódó elvek és célok a közvélemény egésze számára legyenek megismerhetőek, mondta Orbán, ami Rogán feladata lesz; a velünk egyetértőknek és egyet nem értőknek is világos kell hogy legyen, mit miért teszünk. Orbán szerint az ország függetlenségét és szuverenitását számos támadás éri majd a következő időszakban, Rogánra ennek kivédésében számít majd.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!