Halálos siklóernyős baleset: vádat emeltek a mentést végző helikopter parancsnoka ellen

2022. július 4. – 10:00

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség légi közlekedés halált okozó gondatlan veszélyeztetésének vétsége miatt emelt vádat az állami légi jármű parancsnoka és egyben pilótája ellen a Fővárosi Törvényszék Katonai Tanácsánál. Az ügyészség 2021 novemberében gyanúsította meg a helikopter parancsnokát, több mint egy évig húzódó nyomozás után.

2020. július 5-én egy siklóernyős a fák közé zuhant Vértesszőlős közelében. Mivel a földről nem volt kivitelezhető a mentés, riasztották a Magyar Honvédség kutató-mentő egységét. A vádlott a MI8 Rescue 34 típusú helikopterrel kezdte meg a siklóernyős mentését. Miután a csörlőzést veszélyesnek ítélte meg, a helikopterrel elkezdte megközelíteni a siklóernyőst, hogy a fedélzeten tartózkodó ejtőernyősök egy 60 méter hosszú alpinkötélhez rögzítve egy másik, összetekert alpinkötelet engedjenek le a siklóernyősnek, amivel leereszkedhet.

Az ügyészség szerint a mentés megkezdésekor a vádlottnak fel kellett volna mérnie, hogy a rotorlapátvégek által keltette légörvények a fák ágainak letöréséhez és a fán rekedt paplanernyő belobbanásához (vagyis belekaphatott volna a szél – szerk.) vezethetnek. Ennek ellenére a parancsnok az elvárható körültekintés, valamint a művelet következményeinek felmérése nélkül kezdte meg a feladat végrehajtását.

A helikopter által keltett turbulens légáramlat a siklóernyő belobbanásával járt, ami letörte azt a faágat, ahol a sértett tartózkodott, aki emiatt a földre zuhant. Az esés következtében a siklóernyős életveszélyesen megsérült, majd egy hónappal később életét vesztette, míg a földön tartózkodó mentőtiszt a lezuhant ágak miatt 8 napon belül gyógyuló sérülést szenvedett.

Az ügyészség szerint a vádlott cselekményével gondatlanságból veszélynek tette ki a sértettek valamint a mentés helyszínén a földön tartózkodó személyek életét, testi épségét. Az ügyészség indítványozta, hogy a bíróság ítélje próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre, és határozott időre tiltsa el a légi járművek vezetésétől.

Korábban már Pintér Sándor belügyminiszter is beismerte, a katonák hibáztak a mentésnél. A lezuhant siklóernyős testvérével készült interjúnkat itt olvashatja el, itt pedig a megsérült mentőtiszttel beszélgettünk. Treszl Gábor azt kifogásolta, hogy az ügyészség kizárólag a siklóernyős halála miatt indított nyomozást, azt nem vizsgálták, hogy őt és társait is veszélybe sodorta a pilóta.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!