Szijjártó: A háború elől nem lehet máshova menni, mint a szomszédba

2022. július 3. – 09:41

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szijjártó Péter vasárnap reggel a Kossuth Rádióban magyarázta azt, hogy mi a különbség a Magyarországra érkező migránsok között:

„A háború elől nem lehet máshova menni, mint a szomszédba”

– véli a külügyminiszter, aki ezen az alapon érvelt amellett, hogy amíg a keletről érkezőknek joguk van belépni Magyarországra, addig a délről érkező menekültek „illegális migránsok”, akik több biztonságos ország határait, köztük Szerbia és Magyarország határát sértik meg.

Szijjártó arról beszélt, hogy naponta 12-13 ezer menekült lép be keletről hazánkba, ez a szám azonban az Ukrajnából induló, de Románián – azaz egy másik biztonságos, Ukrajnával szomszédos országon – keresztül érkezőket is tartalmazza. Arra nem tért ki a külügyminiszter, hogy az Ukrajna és Románia felől érkező menekültek milyen arányban terveznek Magyarországon maradni és mennyien mennek tovább, nyugatabbra. Az ORFK által naponta közölt adatok alapján viszont az látszik, hogy lényegesen kevesebben kérnek tartózkodási engedélyt, mint ahányan Ukrajnából indulva lépnek be Magyarországra. Ha az elmúlt hetet nézzük, akkor így alakultak a számok:

  • szombaton az ukrán és a román határszakaszon keresztül összesen 12 132 ember érkezett Ukrajnából, közül a rendőrség 313 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást,
  • pénteken az ukrán és a román határszakaszon keresztül összesen 13 091 ember érkeztek Ukrajnából, közülük a rendőrség 358 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást,
  • csütörtökön az ukrán és a román határszakaszon keresztül összesen 12 445 ember érkeztek Ukrajnából, közülük a rendőrség 309 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást,
  • szerdán az ukrán és a román határszakaszon keresztül összesen 11 095 ember érkeztek Ukrajnából, közülük a rendőrség 332 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást,
  • kedden az ukrán és a román határszakaszon keresztül összesen 10 268 ember érkeztek Ukrajnából, közülük a rendőrség 259 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást,
  • hétfőn az ukrán és a román határszakaszon keresztül összesen 10 243 ember érkeztek Ukrajnából, közülük a rendőrség 513 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

A külügyminiszter az állami rádióban a határvadász egységek létrehozásának szükségességét hangsúlyozta, szerinte Magyarországnak továbbra is szigorúan kell védenie a határait az „illegális migránsok” elől. Arra is figyelmeztetett, hogy az orosz-ukrán háború miatti gabonahiány migrációs hullámok példátlan megnövekedésére is számítani lehet.

Ahogyan arról a Telex is beszámolt, menekültek két csoportja támadt egymásra lőfegyverekkel szombat hajnalban a magyar határhoz közeli szabadkai erdőben, a helyszíni beszámolók szerint többen súlyosan megsérültek, a rendőrség, a katonaság és a mentőszolgálat is nagy erőkkel vonult a helyszínre. Az eset után Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a Facebookra írta ki, hogy egyre durvul a helyzet a határnál.

Szijjártó és Kocsis hétvégi megszólalási előtt Orbán Viktor is elővette már a migráció kérdését amiről a parlamentben és az állami rádióba is beszélt. A miniszterelnök szerint Pintér Sándor belügyminiszter két hónapot kapott az új szervezet felállítására, a határvadász egységekhez pedig 2-4 ezer új embert kell felvenni, és ki is kell őket képezni.

A fizikai felkészítés mellett a jogszabályokat is meg kell tanítani nekik. Orbán civilizált módon szeretné megvédeni a déli határt, de arról is beszélt, hogy az erőszakkal szemben nem lehet plüssmacival, virágcsokrokkal védekezni.

Ha a belügyminiszter megbirkózik a feladattal, akkor a Belügyminisztérium szervezetén belül működnek majd a határvadász egységek, de arra is van terve Orbánnak, hogy milyen más módon lehetne felállítani a szervezetet – írtuk pénteken.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!