1950-es melegrekord dőlt meg, meghosszabbítják a vörös kódot is

2022. június 30. – 18:34

1950-es melegrekord dőlt meg, meghosszabbítják a vörös kódot is
A Győr-Szol locsolóautója Győr belvárosában 2022. június 30-án – Fotó: Krizsán Csaba / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Az előzetes adatok alapján csütörtökön is megdőlt a melegrekord, írta a Facebook oldalán az Országos Meteorológiai Szolgálat. Mostanáig a június 30-án mért legmagasabb hőmérséklet 38,9 Celsius-fok volt, amelyet 1950-ben Pécsen regisztráltak, ezúttal azonban az előzetes adatok alapján Berettyóújfaluban 39,6 fokig emelkedett a hőmérséklet.

A meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint hidegfront érkezik a hétvégén, ennek hatására többfelé lehetnek záporok, erős széllel kísért zivatarok, de a hőség nem sokat enyhül. Néhol 30 fok körülire mérséklődik a meleg, de többfelé továbbra is 35 Celsius-fok feletti csúcsértékek várhatók.

Pénteken a minimumok általában 17 és 23 fok között alakulnak, a hidegre érzékeny helyeken azonban pár fokkal hűvösebb is lehet a hajnal. A legmagasabb hőmérséklet 33 és 39 fok között valószínű.

Az országos tisztifőorvos jövő hétfő éjfélig meghosszabbította a hétfő óta tartó, eredetileg csütörtök éjfélig elrendelt legmagasabb, harmadfokú hőségriasztást.

Ezt követően aztán a Belügyminisztérium is bejelentette, hogy a tartós hőség miatt pénteken 20 óráig meghosszabbítja a hétfőn elrendelt vörös kódot. Ennek célja egyrészt, hogy felhívja a társadalom figyelmét a rendkívüli helyzetre, valamint a speciális eljárásrend alatt a szociális szektorban a diszpécser jelzése alapján minden szociális intézménynek fogadnia kell a hajléktalanokat attól függetlenül, hogy kiknek nyújtanak szolgáltatástl, írja az MTI.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!