„Vörös kód” lépett életbe a hőségriasztás miatt

2022. június 27. – 11:58

„Vörös kód” lépett életbe a hőségriasztás miatt
Magyarország hőtérképe 2022. 06. 27-én – Forrás: idokep.hu

Másolás

Vágólapra másolva

A hőség veszélye miatt hétfőre az ország egész területére harmadfokú hőségriasztást rendelt el a tisztifőorvos, mivel az átlaghőmérséklet 27 fok fölé emelkedik.

Erre reagálva a kormányzat életbe léptette a „vörös kódot”, ami kötelezővé teszi valamennyi szociális intézmény számára a hajléktalan vagy bajba jutott emberek befogadását. Az intézkedés előreláthatóan e hét csütörtök este 8 óriáig fog tartani, írja az MTI.

Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára elmondta:

a „vörös kód” a szociális intézményekre vonatkozó intézkedéseken túl figyelmeztetést jelent a teljes szociális ellátórendszernek, a nappali ellátóknak és a szociális munkát végzőknek, valamint figyelemfelhívás a társadalomnak.

Fülöp Attila azt kérte, ha bárki a hőség miatt bajba jutott embert lát a környezetében, értesítse az országos diszpécserszolgálatot, amelynek elérhetősége megtalálható a kormány.hu weboldalon, illetve a közösségi média kormányzati oldalain. Az államtitkár arról is szólt, hogy a hajléktalanellátó-rendszer kihasználtsága jelenleg országosan 63 százalékos, a fővárosban pedig 52 százalékos. Van tehát szabad hely a hajléktanszállókon, ezért arra kérte az érintetteket, hogy vegyék igénybe a szolgáltatást.

Harmadfokú hőségriasztást akkor rendelnek el, ha a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon eléri, vagy akár meghaladja a 27 Celsius-fokot, ez várható ezen a héten is.

Vitézy Dávid közlekedési államtitkár a Facebookon tette közzé, hogy a nagyobb forgalmú vasútállomásokon és buszpályaudvarokon vízosztással segítenek a hőség elleni védekezésben az utasoknak.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ és a Katasztrófavédelem azt kérik, hogy

  • délelőtt 11 és délután 3 óra között semmiképpen ne tartózkodjunk a tűző napon óvintézkedések nélkül,
  • védjük bőrünket a leégés ellen megfelelő öltözködéssel, szellőző ruházattal és napvédő készítmények használatával,
  • akik vízparton vannak, ebben az időszakban ne napozzanak,
  • emellett figyelmeztetik az autósokat, hogy óvatosan vezessenek, mert a nagy hőség dekoncentráltságot is okozhat.

Bővebben a Facebook-posztjukban mondják el, mitől tartózkodjunk a következő napokban:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!