Úgy tűnik, Ujhelyi István mégsem indul el az MSZP-elnökségért

2022. június 28. – 23:30

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Mégsem indul az MSZP társelnöki posztjáért Ujhelyi István EP-képviselő, aki az országgyűlési választás után egy névváltoztatással egybekötött pártreform víziójával jelentkezett be a posztra

– írta kedd este a 24.hu egy, a választmányi tagoknak küldött levél alapján. Az értesülést később több más lap is megerősítette.

Ujhelyi az országgyűlési választás után azonnal megindította elnökjelölti kampányát, jellemző, hogy április elején azzal jelentkezett be egy brüsszeli fórumra, mivel „a méretes választási kudarc után úgy döntöttem, nem bújhatunk el a választóink elől, ezért Budapest egyik közterére kijöttem egy nyilvános fogadóórát tartani”. Az EP-képviselő a Magyar Szocialista Párt választások utáni választmányi ülésén kijelentette, hogy „az MSZP brandje avíttá vált”, és nemcsak a párt teljes átalakítására, de egy új névre is szükség van – Ujhelyi az „Esély” nevet dobta be a nyilvánosságba, és Esély-körök néven kezdett el szervezni országos mozgalmat – a kezdeményezésről helyszíni riportban számoltunk be.

Ujhelyi április végén jelentkezett be az MSZP társelnöki posztjára, döntésében az is közrejátszott, hogy a választási vereség után Tóth Bertalan társelnök közölte, nem indul újra, csak a frakcióvezetői posztot tartja meg.

A választmányi tagoknak kedden küldött levelében Ujhelyi azt írta: a párt radikális megújítására vonatkozó javaslatai „inspiráló vitákat” indítottak el a közösségen belül, és a külső fogadtatás is pozitív volt, a párttagokkal való találkozók pedig lelkes, „Gyerünk, csináljuk meg!” hangulattal zárultak. De azután

(…) politikai közösségünk jelentős személyiségei befeszültek (…) egyértelművé tették számomra, hogy nem velem képzelik el a párt vezetését. Le is fagyott a belső rendszerünk, egyre inkább látszott, hogy ismét nem a kifelé való megerősödésünk, hanem a belső harcaink viszik el az energiát. Két út közül kellett tehát választanom: a politikacsinálás helyett házon belül harcolok meg igazamért, és ezzel hosszú hónapokra a belső megosztottságot szítom, vagy levonulok a pástról, és tudomásul veszem, hogy a párt egyes megyei és országos vezetői egyelőre nem támogatják a tényszerűen kockázatos, és a politikai habitusom miatt pörgős, azonnali változásokat. Az utóbbi mellett döntöttem. Lehet, hogy hibásan ítélem meg, de ilyen belső hangulatban az alábbi, teljes újjászületést szorgalmazó programom nem megvalósítható.

Az elnöki aspirációk felfüggesztéséhez Ujhelyi hozzátette, döntésével utat enged Molnár Zsolt budapesti elnök azon elképzelésének, hogy Nemény András szombathelyi polgármester legyen az MSZP elnöke. Az EP-képviselő szerint Nemény bejelentkezésének eddig ő volt a gátja, mivel a Vas megyei politikus „sem akarta tisztségért zajló testvérháborúba sodorni zsugorodó szervezetünket”.

Ujhelyi levelét azzal zárja, hogy továbbra is aktív marad, és az Esély szociáldemokrata mozgalom építésére koncentrál. Az MSZP „befeszülő” személyiségeiről, a párt és az Esély viszonyáról, az EP-képviselő jövőbeli terveiről emailben kérdeztük meg Ujhelyit, amint választ kapunk, megírjuk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!