Kocsis Máté: A KDNP egy 8–12 százalék közötti párt lenne önállóan

2022. június 28. – 14:47

Másolás

Vágólapra másolva

„Az viszonylag merész dolog, hogy egy KDNP-s képviselő feláll itt az Országgyűlésben, és arról beszél, hogy melyik pártnak van joga vagy legitimációja frakciót alakítani, melyiknek nem. A KDNP már emberemlékezet óta nem indult önállóan, alig-alig látható a társadalmi támogatottsága” – fogalmazott az LMP-s Keresztes László Lóránt az országgyűlési törvény módosításáról szóló keddi parlamenti vitán.

Vélhetően erre a mondatra válaszolva vette hosszasan védelmébe a kereszténydemokratákat a Fidesz frakcióvezetője, Kocsis Máté. Az LMP képviselőjének címezve pontokba szedve sorolta, hogy a Fidesz miért nem lenne ma sehol, ha nem lenne a KDNP:

  • A KDNP az egyetlen történelmi párt az Országgyűlésben, és
  • a KDNP-nek kilenc egyéni mandátuma van, míg önöknek egy – mutatott az LMP képviselőjére.

Kocsis szerint a Fidesznek soha nem lenne ekkora társadalmi felhatalmazása a KDNP nélkül, de a végén még azt is hozzátette:

„Nekünk a KDNP miatt van kétharmados többségünk.”

Ezután összehasonlította a kereszténydemokratákat a Párbeszéd nevű – ahogy Kocsis Máté fogalmazott – „gittegylettel”. „Ezek életükben még egy választáson nem indultak el önállóan, rácsimpaszkodtak a szocialistákra” – mondta a Fidesz frakcióvezetője, majd a Párbeszéd 2018-as frakcióalapítására utalva még azt is hozzáfűzte, hogy „négy éve is úgy alakítottak frakciót, hogy a Mellár nevű, nagyon független embert hirtelen bevonták magukhoz, de még úgy sem voltak elegen, ezért a szocialisták egy »kölcsönkomcsival«, a Buránnyal kiegészítették ezt a csapatot”.

A frakcióvezető szerint lehet a KDNP-re megjegyzéseket tenni, de a KDNP a Fidesznek olyan támogatója, szövetségese, együttműködő partnere, akikkel ők egy nagy társadalmi többséget tudhatnak maguk mögött.

„Abban ne legyen biztos, hogy a KDNP saját maga nem jutna be a parlamentbe. A kereszténydemokráciának a történelmi gyökereit ha megnézi, meg a társadalmi struktúráját, hogy vajon kik azok, akiket KDNP-szavazóknak tekinthetünk, ez egy 8–12 százalék közötti párt lenne Magyarországon” – zárta a KDNP melletti kortesbeszédét Kocsis Máté.

Kocsis egyenként válaszolt a felszólaló képviselőknek. Arató Gergelynek, a DK képviselőjének például azon felvetésére, hogy az ellenzék nem küldhet tagokat a bizottságokba, Kocsis azt válaszolta, hogy ez azért van, mert nem küldenek tagokat.

A Fidesz frakcióvezetője azt is elmondta, hogy a mostani frakciótámogatási rendszerben kétszer annyiba kerül egy ellenzéki képviselő, mint egy kormánypárti, és ez a jövőben sem változik meg. Majd felajánlotta, hogy ha annyira „demokratikusak” a képviselőtársai, akkor tud olyan módosítót benyújtani, ami a frakciónak fejenként adna támogatást – nyilván ezzel a Fidesz–KDNP járna a legjobban.

„Önök miből tetszenek azt gondolni, hogy elveszítettek egy halom képviselőjüket, nyolcszázezer szavazójukat, de itt verik a tamtamot, hogy még plusz hárommilliárdot akarnak kapni ebben a ciklusban? Hogy jött ki ez a matek önöknek?”

Azzal, hogy az új, most vitatott frakciótámogatási rendszer hogyan vágná meg a parlamenti frakciók működési keretét, korábban már részletesen is foglalkoztunk. Arról pedig, hogy Semjén Zsolt szerint a miniszterelnök elégedett a KDNP-sek teljesítményével, akiknek jelenleg a második legnagyobb frakciójuk van az Országgyűlésben, itt számoltunk be.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!