Semjén Zsolt: A miniszterelnök elégedett volt a KDNP-sek teljesítményével

2022. április 26. – 17:00

Másolás

Vágólapra másolva

Hivatalosan is a KDNP lett Magyarország második legnagyobb pártja. Legalábbis ha a parlamenti helyeket nézzük, a Kereszténydemokrata Néppártnak lesz a Fidesz után a második legnagyobb frakciója a következő, hétfőn megalakuló Országgyűlésben.

Míg 2018-ban a Jobbik 26 képviselővel kezdte meg a parlamenti ciklust, a KDNP-frakciónak csak 16 tagja volt. Négy év alatt azonban nagyot fordult a világ, most a Jobbiknak 10, míg a kereszténydemokrata pártnak 18 képviselője ülhet be a parlamentbe. A KDNP-frakció új tagja a Csongrád-Csanád megye 2. választókerületében győztes Mihálffy Béla lesz, akit egy disznóvágásról ismert meg az ország az év elején.

Frakcióvezetőnek ismét Simicskó István volt honvédelmi minisztert választották – jelentette be Semjén Zsolt, a KDNP elnöke egy keddi sajtótájékoztatón az MTI beszámolója. Arról is beszélt, hogy Rómában, a Szentatyánál tett látogatás után tárgyaltak az új kormányról Orbán Viktorral, és Semjén elégedetten térhetett haza.

„A miniszterelnök a KDNP-sek teljesítményével elégedett volt, és a KDNP-sek is elégedettek lehetnek a következő kormányban betöltendő helyükkel”

– fogalmazott a KDNP elnöke. Ennél többet azonban az új kormányról nem árult el.

Simicskó István és Semjén Zsolt – Fotó: Máthé Zoltán / MTI
Simicskó István és Semjén Zsolt – Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Simicskó István hatékony szereplést ígért a következő parlamenti ciklusra is. A KDNP-nek fontos témák között említette családtámogatási rendszert, a nemzetpolitikát érintő kérdéseket, az egyházügyi témákat és a teremtett világ védelmét.

Simicskónak négy helyettese lesz: Harrach Péter, Vejkey Imre és Szászfalvi László mellett új frakcióvezető-helyettesként köszöntötték Nacsa Lőrincet, aki a frakciószóvivői tisztséget is betölti majd.

A KDNP-frakció tagjai alapvetően ugyanazt a munkát végzik majd, mint az elmúlt négy évben és ugyanazokban a bizottságokban.

Várhatóan KDNP-s elnöke lesz továbbra is a mentelmi és az igazságügyi bizottságoknak. Emellett négy alelnöki helyet kértek, és valamennyi képviselő bizottsági helyet kap – mondta Simicskó. Latorcai Jánost javasolják az Országgyűlés alelnökének, személyében „garanciát látnak a megszokott határozott és gyors ülésvezetésre”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!