Létszámleépítésekre, megtakarításokra kényszerítik az ellenzéki frakciókat

Legfontosabb

2022. június 22. – 16:21

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Megtakarításokra kötelezné a parlamenti pártok frakcióit Kocsis Máté, a Fidesz és Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője egy kedd este benyújtott törvényjavaslattal. A módosításokkal összesen hárommilliárd forintot vonhatnak el a parlamenti frakcióktól, hogy ezt a pénzt aztán betegyék a rezsivédelmi alapba – derült ki még Kocsis májusi Facebook-bejegyzéséből.

A lépést a háború és a gazdasági válság mellett azzal is indokolják a javaslatban, hogy az áprilisi országgyűlési választásokon „az ellenzéki pártok jelentős része – a törvény által biztosított jogokkal való visszaélés határait feszegető módon – olyan formában indult, és szerzett mandátumot, hogy az számos törpefrakció megalakulását eredményezte, ami által képviselőnként a nagyobb képviselőcsoportokhoz képest lényegesen magasabb támogatási összegre váltak jogosulttá, több milliárd forint többletköltséggel terhelve a költségvetést”.

A fideszes frakcióvezető számításai szerint az előző ciklusban egy kormánypárti képviselő 2,2 millió forint költséget jelentett a költségvetésnek, míg egy ellenzéki politikus 3,1 milliót. A mostani ciklusban már egy kormánypárti politikus után havonta 2,6 milliót fizet az állam, egy ellenzéki képviselő után pedig 4,6 millió forintot. A többlet úgy keletkezett, hogy míg az előző ciklusban hét frakció volt a parlamentben, a mostaniban a Momentummal és a Mi Hazánkkal együtt már kilenc. A frakciók több formában is kapnak állami támogatást a működésükhöz, így a két plusz frakció jelentősen megnövelte az Országgyűlés működését.

A jelenlegi szabályozás szerint minden frakció a képviselői tiszteletdíj tízszeresére (ez március óta 13,164 millió forint) jogosult havonta. A most benyújtott módosítás után azonban a közös listán bejutott frakcióknak ez az összeg már nem járna külön-külön, hanem a közös lista után megemelt összeget (a tízszeres helyett tizenhétszeres szorzóval) kapnának, ám ezt a pénzt (22,37 millió forint) el kell osztani a hat párt között, egyenlő arányban.

Ez azt jelenti, hogy a hat ellenzéki párt az eddigi 13,16 helyett 3,73 millió forintot kap majd csak havonta.

Ezen felül a mostani szabályok értelmében a kormánypárti frakciók minden képviselőjük után még a képviselői tiszteletdíj 30 százalékára (ez képviselőnként 394 920 forintot jelent) jogosultak, míg az ellenzéki frakciók 40 százalékra, azaz képviselőnként 526 560 forintot kapnak az államtól. A javaslattal megszüntetnék az arányos megkülönböztetést a kormánypárti és az ellenzéki frakció között, így a jövőben az ellenzéki frakciók is csak képviselőnként 394 ezret kaphatnak.

Ugyancsak komoly támogatást jelent a frakcióknak és a pártoknak, hogy munkájukat az Országgyűlés Hivatala által fizetett alkalmazottak segítik. Az eddigi szabályozás szerint minden képviselő kapott egy munkatársat. Ezen felül pedig

  • a Jobbik, az LMP, az Momentum, az MSZP, a Párbeszéd és a Mi Hazánk frakciója még öt,
  • a DK és a KDNP hét, míg
  • a Fidesz tizenöt főt alkalmazhat.

Ez utóbbi létszámokon faragnak most a javaslattal. Az ellenzéki pártszövetség hat pártja (DK-Jobbik-LMP-Momentum-MSZP-Párbeszéd) a módosítás után összesen 15 munkatársat alkalmazhat, és ezt a létszámot kell a képviselőcsoportok között mandátumarányosan szétosztani. Ez azt jelenti, hogy míg eddig a hat párt összesen 32 munkatársat alkalmazhatott, mostantól csak 15 főre lesznek jogosultak. A kormánypárti frakcióknál nem lesz szükség leépítésekre, sőt a módosítás után még felvehetnek nyolc alkalmazottat.

Abban nem változtatnak, hogy továbbra is minden képviselőre jut egy plusz munkatárs.

Korábban már részletesen foglalkoztunk azzal, hogy a jelenlegi szabályok értelmében melyek azok a pártok, amelyek a mostani ciklusban több pénzből gazdálkodhatnak, és melyek azok a frakciók, amelyek méretük csökkenése miatt kevesebb pénzre számíthatnak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!