Dúró szerint minden szülőképes korú nőnek négy gyereket kéne szülnie ahhoz, hogy megmaradjon a tízmillió magyar

2022. június 27. – 13:29

frissítve

Dúró szerint minden szülőképes korú nőnek négy gyereket kéne szülnie ahhoz, hogy megmaradjon a tízmillió magyar
Dúró Dóra, a Mi Hazánk képviselője azonnali kérdést tesz fel az Országgyűlés rendkívüli plenáris ülésén 2022. június 20-án – Fotó: Soós Lajos / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Napirend előtti felszólalásokkal kezdődött a hét a parlamentben hétfőn, ezekből most összefoglaljuk a legérdekesebb momentumokat.

Paks II.

Keresztes László Lóránt szerint tarthatatlan, hogy a kormány visszatartja az információkat Paks II.-ről, „ezzel gyakorlatilag megsértik az Országgyűlés méltóságát”. Az LMP-s politikus olyan kérdéseket tett fel, mint például a beruházási tervek milyen kockázatot jelenthetnek, köztük az, hogy egy aktív törésvonal fölé tervezték az atomerőművet, és az elköltött százmilliárdokkal „milyen gazdasági károkat okoztak a magyar embereknek”?

A Direkt36 írt róla, hogy a jelenlegi tervek szerint Paks II. egy, a földtani kutatások szerint aktív törésvonal fölé épülne, és az utóbbi időben a törésvonal problémája lett az atomerőmű engedélyezésének egyik legfontosabb kérdése. Ha ezt nem sikerül megnyugtatóan rendezni, akkor át kell helyezni Paks II.-t.

Minderre Menczer Tamás államtitkár úgy válaszolt, ez egy „magabiztos felszólalás” volt Keresztestől, „a legfontosabb információ pedig az, hogy az ön mostani felszólalása is a rezsicsökkentést és az ország biztonságos energiaellátását támadja”, hiszen Paks jelenti a biztonságot, a klímabarát energiaellátást. Menczer szerint a terv az, hogy 2029-30-ra működjön Paks II.

Főispánok és vármegyék

Mellár Tamás 2002-es évet emlegette fel, amikor Orbán Viktorék elveszítették a választásokat, amit a Fidesz kudarcként élt meg. A párbeszédes politikus erre azt mondta, „az én meglátásom szerint is a legjobb kormányzási időszak volt a 1998-2002 közötti időszak”. Mellár ezután ráért a jelenre, hogy főispánokat és vármegyéket hozná vissza a kormány, amiket szerinte nem kéne átmenteni a régi időkből. Mellár szerint a jelenlegi kormány nem tud alkalmazkodni egy új világhoz, „ragaszkodik a saját rögeszméihez”, ennek eredménye pedig egy lefelé menő spirál lesz.

Fürjes Balázs államtitkár szerint ami főispán volt annak idején, az legyen most is főispán, a vármegye pedig legyen vármegye, és Mellárék „ezeréves történelmet tagadnak meg”, ha mindezt megkérdőjelezik.

Gyerekek és szülőképes korú nők

Dúró Dóra a felszólalásában maradt a már bejáratott témájánál, a szülésnél. Szerinte idén januárban húsz százalékkal csökkent a születésszám a tavalyi év hasonló időszakához képest, és ez a csökkenés szerinte azután történhetett, hogy bevezették a koronavírus elleni oltásokat. Dúró szerint a kormány feladata, hogy megvizsgálja, a kettő között van-e összefüggés. Arról is beszélt, a szülő nők kora egyre jobban kitolódik, majd azt is mondta, „ma Magyarországon minden szülőképes korú nőnek négy gyereket kéne vállalnia ahhoz, hogy a magyarság lélekszámát tízmillió körül tarthassuk meg”.

Vitályos Eszter államtitkár válaszában azt mondta, sokban egyetért Dúróval, például abban, hogy „minden gyerek áldás”, majd Vitályos elgondolkodott azon, hogy ha a baloldalnak kéne Dúró felszólalására válaszolnia, vajon az mit mondana: azt, hogy „fogadjuk be az útnak induló migránsokat”.

A költségvetés

Az MSZP-s Vajda Zoltán a költségvetési tervekről beszélt, és az ahhoz fűződő saját javaslatairól, amikről azt reméli, hogy a kormány azokat megfogadja. Kövér László házelnök és Tállai András pénzügyi államtitkár minderre úgy reagált, a költségvetésről külön vita van a parlamentben, amiről lehet, Vajda azért feledkezett el, mert még új a parlamentben. Tállai ezután arról beszélt, szerinte Magyarország az egyetlen ország Európában, ami képes megvédeni a családokat, mert rezsicsökkentés.

Dugók

A jobbikos Lukács László György a dugókról beszélt: „pokolian nagy dugó van nyáron az M7-esen és Budapesten is”, mondta. Lukács szerint az egyiket úgy lehet megoldani, hogy az autópályát kiszélesítik, a másikat pedig úgy, hogy Karácsony Gergelyt meggyőzik arról, hogy ne zárjon le utakat a fővárosban. Emellett bevezetné az egynapos autópálya matricát is.

Dömötör Csaba államtitkár minderre úgy reagált, szerinte figyelemre méltó, hogy Lukács úgy szólalt fel a baloldalról, mintha nem velük karöltve indult volna el a Jobbik is a választásokon. Egyetértett Lukáccsal abban, hogy a budapesti fejlesztések nincsenek összehangolva, abból pedig olyan „őskáosz, közlekedési őskáosz lesz”, mint amit most is látni, mondta. Ezután kicsit kitért Jakab Péterre, akiről azt mondta, „a tükör előtt elgyakorolt árnyékboksz csúnya véget ér”.

Kifelé az unióból

A DK-s Sebián-Petrovszki László szerint az országban „brutális infláció van”, gyenge forint, közben pedig az Orbán-kormánynak van egy újabb ördögi terve is: hogy kivezesse Magyarországot az Európai Unióból. A képviselő szerint a fideszes kormány már elindult ezen az úton, ez pedig azért lehet, mert Orbán Viktornak már teherré vált az uniós tagság, mondta.

A napokban határozati javaslatot nyújtott be a parlamentnek négy kormánypárti képviselő, amiben felvázolták, szerintük milyen Európai Unióért kellene a jövőben dolgoznia a frissen megalakult magyar kormánynak. Ebben például feloszlatnák a közvetlenül megválasztott Európai Parlamentet, helyette a nemzeti parlamenteknek kellene képviselőket delegálniuk, vétójogot adnának a nemzeti parlamenteknek az uniós jogalkotásban, vagy épp bevezetnék a közös hadsereget.

Dömötör Csaba államtitkár erre úgy reagált, az uniós tagság nemzeti érdek, erről volt egy népszavazás, ami mindenkit kötelez. Az uniós tagságot a Jobbik bírálta egyedül, aki meg a DK szövetségese, „pont”, mondta Dömötör.

Szavak a szótárban

A KDNP-s Nacsa Lőrinc előbb a Gyurcsány-kormány döntéseiről beszélt, majd arról, hogy tizenkét évvel ezelőtt a magyar emberek kitörölhették a megszorítás szót a szótárból, helyére pedig berakták a rezsivédelem szót, a 2023-as költségvetési terv pedig szerinte jó. Menczer Tamás államtitkár egyetértett Nacsával.

Németh Szilárd fideszes rezsibiztos is felszólalt, és a rezsiről beszélt. Németh szerint bár a magyarok kimaradnak a háborúból, de nem tudják teljesen kivonni magukat „az elhibázott brüsszeli politika inflációgerjesztő hatásai alól”. A kormány ezért hozta létre a rezsialapot, amibe be kell fizetni az extraprofitot, ezután a Ryanairt kiemelve azt mondta, senki sem gondolhatja azt, hogy a magyar törvények fölött áll. Koncz Zsófia államtitkár egyetértett Németh Szilárddal.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!