Ilyen formában megszüntetné az Európai Parlamentet a Fidesz–KDNP

2022. június 22. – 19:58

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Határozati javaslatot nyújtott be a parlamentnek négy kormánypárti képviselő, amiben felvázolták, szerintük milyen Európai Unióért kellene a jövőben dolgoznia a frissen megalakult magyar kormánynak. Csütörtökön ugyanis az EU átszervezéséről fognak vitatkozni az Európai Tanács képviselői, Orbán Viktor pedig valószínűleg már ott kifejti a képviselőktől frissen megkapott álláspontját.

Az európai vízióról szóló javaslatot Kövér László házelnök, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Simicskó István KDNP-frakcióvezető és Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezető jegyzik, és a parlamentnek kell majd megszavaznia valamikor. A dokumentumban kifejtik az unió jövőjéről szóló elképzeléseiket, többek között hogy:

  • feloszlatnák a közvetlenül megválasztott Európai Parlamentet, helyette a nemzeti parlamenteknek kellene képviselőket delegálniuk;
  • vétójogot adnának a nemzeti parlamenteknek az uniós jogalkotásban;
  • bevezetnék a közös hadsereget;
  • korlátoznák a közös intézmények jogköreit;
  • elítélik az Oroszország elleni szankciókat;
  • támogatnák a nyugat-balkáni országok közeledését az EU-hoz;
  • és megtiltanák az EU-nak, hogy hitelt vegyen fel.

A 444 erről szóló cikkében kiemeli, hogy az EU eddig egyszer vett fel igazából közös hitelt, ebből viszont a korrupció miatt Magyarország egyedüliként nem kap pénzt.

Az uniós tervek nagy része a fent kifejtett gondolatokkal pontosan ellentétes, napirenden van ugyanis az Európai Parlament jogkörének kiterjesztése és a tagállamok vétójogának korlátozása is az Európai Tanácsban. Az Európa jövőjéről szóló nemzetközi párbeszédről és arról, hogyan szállt be ebbe a Fidesz, ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!