Jogerősen megnyerte az állam a tévesen ártatlannak hitt gyilkos elleni pert

2022. június 24. – 14:05

Másolás

Vágólapra másolva

Másodfokon is lezárult a Burka-ügy kártalanítással kapcsolatos szála: pénteken a Debreceni Törvényszék úgy döntött, hogy helybenhagyja a Debreceni Járásbíróság februári ítéletét, vagyis nyert az állam, visszajár a tévesen ártatlannak hitt gyilkosnak kifizetett 20 millió forint, kamatostul. A pert kártalanítás visszafizetéséért indította a Magyar Állam.

A két Burka Ferenc, apa és fia akkor váltak országosan ismertté, amikor úgy nézett ki, hogy az igazságszolgáltatás súlyos tévedésének áldozatai ők, olyan emberek, akik ártatlanul töltöttek rács mögött éveket. A vádban szereplő gyilkosság 1999-ben történt Újszentmargitán, egy magányos embert agyonvertek egy háromezer forint értékű tévéantennáért. A két Burkát hamar meggyanúsították és letartóztatták, majd első fokon, 2002-ben bűnösnek is találták és fegyházra ítélték őket. Az elmarasztaló ítélet azonban nem emelkedett jogerőre, hatályon kívül helyezés és új eljárás jött, aminek a vége 2006-ban egy jogerős felmentés lett. Ekkor igényelték meg Burkáék a kártalanítást az addig letartóztatásban leült éveikért, és a maga idejében rekordnagyságú összeget sikerült szerezniük: az apa a maga közel hat évéért 20, a fiú 25 millió forintot kapott kártalanításként.

2013-ban azonban új bizonyítékokra tett szert az ügyészség, perújítást kezdeményeztek, és sikerrel végig is vitték: a végére mégiscsak bűnösnek találták a két férfit. 2018. szeptember 13-án, jogerősen az apát 9, a fiát 7 és fél év fegyházra ítélték.

Az állam pedig idővel nekifogott, hogy visszaszerezze Burkáék millióit. Az idősebb Burkát 2021 januárjában szólították fel fizetési meghagyásban a 20 millió forintja visszafizetésére. Ő vitatta a visszakövetelés jogosságát.

A Debreceni Törvényszék pénteki közleménye szerint ha a mostani ítélet ellenére se fizetne, „az alperes önkéntes teljesítésének hiányában a Magyar Állam a jogerős ítélet alapján bírósági végrehajtás útján érvényesítheti vele szemben a megítélt követelést”.

A férfi ügyvédje, Zeke László korábban a Telexnek azt mondta: ügyfele a kártalanítási összeget korábban már elköltötte, „így érdemi végrehajtásra nincs lehetőség”, szerinte így nem is a 20 millió forint visszafizetése volt igazán a tét ebben a perben, hanem az állam számára presztízskérdésről volt szó.

A 20 millió forinthoz még hozzájönne perköltség, illeték és a 20 millió forintnak a 2018. szeptember 14. napjától a kifizetés napjáig járó késedelmi kamata is.



Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!