Baranyi: Vétót emelek azon döntések ellen, amik bedarálják a ferencvárosi független médiát

2022. június 24. – 19:06

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Polgármesteri vétót emelek azok ellen a döntések ellen, amelyek bedarálják és pártkifizető hellyé teszik a ferencvárosi független médiát”

– írta pénteki posztjában Baranyi Krisztina, Ferencváros ellenzéki polgármestere.

A városvezető arról is írt, hogy szerinte a választóktól arra kaptak felhatalmazást, hogy „a helyi sajtó szabadon, politikai befolyásolás és szervezeti függőség nélkül működhessen. Ennek a feltételeit megteremtettük, a médiánk szabadon működött.
Egészen eddig.”

A héten összekülönbözött Baranyi és a képviselő-testület ellenzéki többségét alkotó képviselők a helyi újság főszerkesztője, Vágvölgyi B. András kirúgása miatt. Baranyi javaslatot tett arra a héten, hogy a korábban Majtényi László által vezetett szakmai bizottság javaslata alapján kiválasztott főszerkesztőt Baranyi szerint „átlátszó ürüggyel” kirúgó cégvezetőt, Hagymási Zoltánt mentse fel a testület, Vágvölgyi B. András pedig kerüljön vissza a helyére.

Baranyi szerint „tragikomédia”, hogy a cégvezetőt ugyan felmentették, de Vágvölgyi nem került vissza a főszerkesztői pozícióba, a médiacég pedig Kálmán Olga férjének, Hoffmann Györgynek a vezetése alá került.

Az ügy mögött sokan politikai indokokat sejtettek: az újság mellett kiálló Baranyi Krisztina polgármester viszonya ugyanis a kezdetektől fogva feszült volt az elvileg mögötte álló ellenzéki képviselőkkel, sokak szerint pedig az ellenzéki koalíció magának akarja megszerezni az újságot. 2024-ben önkormányzati választások lesznek, akkor pedig nem mindegy, hogy független vagy egyik oldalhoz húzó újság kerül-e a postaládákba.

Az ellenzéki képviselők furcsa indítványai

Baranyi azt is írja, hogy „az ellenzéki pártok képviselői érthetetlen módosító indítványokkal bombázták a javaslatomat. Ezek között volt, amelyik alpolgármesternek jelölte volna Vágvölgyit és olyan is, amelyik 100 forintért eladta volna a lap kiadói jogait neki. Az ülésen aztán sorra visszavonták a csupán zavarórepülésnek beküldött indítványokat, és előálltak a megfejtéssel, amellyel maguk alá gyűrhetik az eddig független 9 Magazint. A média cég új igazgatójának Hoffmann Györgyöt húzták elő a semmiből.”

A polgármester szerint Hoffmann nem volt jelen az ülésen, nem tudtak tőle kérdezni, és az sem világos, mit jelent pontosan Vágvölgyi új pozíciója (tartalomfejlesztési igazgató).

Kiírtak egy új főszerkesztői pályázatot, ennek eredményéről azonban Baranyi szerint „már nem a Vágvölgyi pályázatát 2020-ban elbíráló, Majtényi László vezette szakmai bizottság vagy más pártfüggetlen zsűri, hanem a képviselők pártalkuja dönt.
Vágvölgyi így a DK cégvezetője és a ma még ismeretlen, a képviselők által kiválasztott főszerkesztő között igazgathatná a tartalomfejlesztést.”

Nem mellesleg az amúgy is feszített költségvetésű cégnek újabb, kizárólag pártpolitikai alkuk miatt létrehozott státuszokat kéne kifizetnie – tette hozzá Baranyi, aki ezért a cégvezető megválasztása, a tartalomfejlesztési igazgatói poszt létrehozása és az új főszerkesztői pályázat kiírása ellen polgármesteri vétót emel. „Ezzel még nincs megoldva a helyzet, de a képviselő-testület esélyt kap arra, hogy korrigálja a döntését, a kerület médiája szabad maradjon” – írta.

Vágvölgyi kirúgásáról és a ferencvárosi médiaháborúról ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!