Folytatódik a ferencvárosi konfliktus: Baranyi Krisztina polgármester megvédené Vágvölgyi B. Andrást

2022. június 21. – 09:38

frissítve

Folytatódik a ferencvárosi konfliktus: Baranyi Krisztina polgármester megvédené Vágvölgyi B. Andrást
Baranyi Krisztina, a IX. kerület polgármestere és Karácsony Gergely főpolgármester – Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A helyi lap vezetőjét kirúgta a lapot kiadó cég vezetője. A lap munkatársai szerint mindennek politikai okai voltak, és ha így marad a helyzet, ők sem dolgoznak tovább.

Helyzet van Ferencvárosban. A helyi lap főszerkesztőjét kirúgták, a munkatársak és a polgármester mellette van, hamarosan fontos szavazás jöhet. Most Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester egy Facebook-bejegyzésben jelentette be, hogy június 22-én szavazás várható a kerület életében fontos médiaügyben.

Mint írja:

„A helyi szabad sajtó eltiprását nem fogom szó nélkül hagyni – ígértem három héttel ezelőtt, Vágvölgy B. András főszerkesztő eltávolításakor. Azóta a szerkesztőség valamennyi tagja kijelentette, hogy feláll, ha Vágvölgyi nem kerül vissza a helyére.”

Június 22-én a polgármester azt a javaslatot terjeszti a ferencvárosi képviselők elé, amelyben a főszerkesztőt komolytalan indokkal és munkajogilag aggályos módon elbocsátó cégvezető felmentését kezdeményezi.

„Ez polgármesterként egyrészt kötelességem, másrészt a főszerkesztő visszahelyezésének egyetlen jogszerű módja. Ennek a sikeréhez 10 szavazat szükséges.”

Akkor mi is történt pontosan?

Az ügy előzményeiről itt írtunk részletesebben.

A cikkből kiderül, hogy Vágvölgyit, aki korábban a Magyar Narancs főszerkesztője volt, május 27-én, hivatalosan szerződésszegésért bocsátották el az újságtól, szerinte viszont ennek politikai okai voltak. Az elbocsátás ugyanis minden előzetes figyelmeztetés nélkül igencsak mondvacsinált okokból történt, egy május elején kivett szabadság nem megfelelő bejelentése és otthoni munkavégzés (home office) volt az indok.

A 9 elnevezésű ferencvárosi lapot kiadó Ferencvárosi Média Nonprofit Kft.-t Hagymási Zoltán vezeti, aki a kerületi tévé főszerkesztője, és már a korábbi, fideszes kerületvezetés idején is az volt.

Amikor 2019-ben az ellenzéki pártok támogatásával a független Baranyi Krisztinát választották meg Ferencváros polgármesterévé, és a képviselő-testületben is többségbe kerültek az ellenzéki képviselők, Baranyi elhatározta, hogy létrehoz egy minőségi, független magazint.

Az újság élére pályázattal kerestek főszerkesztőt, amin a szakmai zsűri 21 indulóból a korábban Magyar Narancsot vezető Vágvölgyi B. Andrást választotta. Végül 2020-ban indult el a havilapként működő, baloldali és liberális szemléletű, de a politikától független 9 magazin, amelyet azóta Vágvölgyi vezetett.

Vágvölgyi a később kialakuló konfliktusról azt mondta a lapunknak, hogy Hagymásival sokáig problémamentes viszonyuk volt, az újság és a tévé egymástól függetlenül működött, és nem szóltak bele a munkájukba. Később azonban két ügy kapcsán konfliktus alakult ki, az egyik egy anyagi vita volt, a másik pedig a Mi Hazánk hirdetésének elhelyezése körül alakult ki.

A szavazás kimenetele előtt azonban azt is érdemes tudni, hogy a konfliktus hátterében ott lapul a ferencvárosi ellenzéken belüli ellentét is, amely évek óta hátráltatja a kerület vezetésének működését.

A helyi MSZP, DK, Párbeszéd, Jobbik, de időnként a Momentum is elég kritikusan áll ugyanis Baranyi Krisztina polgármesterhez, így hiába van a közgyűlésben jelentős többségben az ellenzék, Baranyi javaslatait rendszeresen leszavazzák.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!