Szijjártó: Az extraprofitadót nem vetjük ki a termelő vállalatokra, míg a globális minimumadót azt kivetik. Ez a nagy különbség

2022. június 20. – 21:12

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Az extraprofitadót nem vetjük ki a termelő vállalatokra, míg a globális minimumadót azt kivetik a termelő vállalatokra. Ez a nagy különbség” – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfő este az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

A miniszter felidézte, hogy tavaly az OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet) keretein belül sikerült elérni egy kompromisszumot, amely arról szólt, hogy a nagy globális techvállalatok adója és a globális minimumadó kéz a kézben fog járni. „De tavalyhoz képest óriási változást jelent, hogy kitört a háború, ami miatt tartósan inflációs környezet jött létre Európában. (…) Számunkra jelenleg elfogadhatatlan, hogy a termelő vállalatok egy ilyen plusz adóteherrel szembesüljenek. A mostani európai gazdasági környezetben ez nem jelentene mást, mint hogy munkahelyek ezrei, tízezrei kerülnének veszélybe Magyarországon” – mondta Szijjártó.

Hozzátette: a globális minimumadó bevezetése rontaná Magyarország versenyképességét. „Nagyon komoly beruházásokért vagyunk versenyben, ezért is döntött úgy a kormány, hogy ebben a formában, ebben az időablakban ezt az adóbevezetést nem támogatja” – mondta.

Szijjártó arról is beszélt, hogy az MVM vezetője hétfőn arról tájékoztatta őt, hogy az Oroszországból szállított földgáz 88-89 százalékát kapták meg. A déli, Törökországon, Bulgárián és Szerbián át érkező vezetéken az a mennyiség érkezett, amire előzetesen is számítottak, nyugatról, Ausztria felől viszont csökkentett mennyiség jött. Szijjártó azt mondta, ennek oka a nyugati szállítási rendszerekben lévő technikai és karbantartási probléma.

„Ma beszéltem is Szergej Lavrov külügyminiszterrel annak érdekében, hogy mindaddig, amíg fennáll a nyugati irányú földgázszállító rendszerekben ez a technológiai probléma, addig az oda nominált mennyiséget vagy annak egy részét irányítsák át a déli útvonalra, hogy hiánytalanul megérkezzen minden mennyiség” – mondta.

Arra a kérdésre, hogy elgondolkodott-e azon, hogy esetleg visszaadja a Szergej Lavrovtól kapott Barátságért kitüntetést, Szijjártó azt mondta, hogy nem. „Minden, ami a háború előtt, békeidőben történt, annak semmi relevanciája nincsen most, a háború alatt” – válaszolta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!