Megint riasztották a Gripeneket

2022. június 14. – 11:40

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Június 14-én, kedden a reggeli órákban újra riasztást kaptak a Magyar Honvédség vadászgépei, mert egy Rigából Dubrovnikba tartó, Boeing 737 típusú repülőgép nem létesített rádiókapcsolatot a polgári légi irányítással – közölte a Honvédelmi Minisztérium.

A közlemény szerint a Gripenek a riasztás után felszálltak, és a rádió-összeköttetés helyreállta után a horvát határig kísérték a repülőgépet, majd visszatértek a kecskeméti bázisra.

Az utóbbi hónapokban többször is riasztották a vadászrepülőket, legutóbb vasárnap, amikor egy Doha–Párizs-útvonalon közlekedő, francia felségjelzésű utasszállító nem jelezte a polgári légi irányításnak, hogy belép a magyar légtérbe. Előtte szerdán szálltak fel a Gripenek, amikor egy litván kisrepülő szállt le engedély nélkül a hajdúszoboszlói repülőtéren.

A Telexnek nyilatkozó szakértő, Háy György balesetvizsgáló szerint egy levegőben lévő géppel túl sokat nem lehet tenni, „legfeljebb le lehet lőni, ha veszélyesen viselkedik”. A vadászgépeknek a követés sem olyan egyszerű feladat a sebességkülönbség miatt – erről bővebben itt olvashat.

(MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!