RTL: Litván volt a légtérsértő kisrepülő, engedély nélkül szállt le a hajdúszoboszlói reptéren

2022. június 9. – 21:45

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtök reggel a 24.hu nyomán mi is megírtuk, hogy egy Magyarország felől érkezett, azonosítatlan kisrepülőgép szerda este áthaladt Románia légterének nyugati részén, és az amerikai légierő két vadászgépét is riasztani kellett az elfogására. A kezdeti hírek arról szóltak, hogy szerda délután Debrecen térségében engedély nélkül felszállt egy Beechcraft típusú, kétmotoros gép. Az RTL.hu estére új részletekkel tudott szolgálni.

A portál szerint a repülőgép egy litván lajstromjelű Piper Aztec kétmotoros, 5-6 személyes gép volt, ami Szlovákiából érkezett a magyar légtérbe, és szerda kora délután a hajdúszoboszlói repülőtéren szállt le engedély nélkül. A gépen két férfi volt, akikkel a reptér gondnoka beszélni akart a landolás után, de az utasok megfenyegették őt. Az Aero Club sportegylet ekkor kihívta a rendőrséget. Amikor megérkeztek a rendőrök, a repülőgép felszállt, nagyjából húsz percet töltött a reptéren (eközben vélhetően magukkal hozott kannákból feltankolták a gépet).

Az RTL.hu-nak Juhos István, a repülőtér vezetője elmondta, hogy a LY-LOO lajstromjelű gép járt nálunk. A portál szerint a gép több oldalon is eladóként van feltüntetve, és egy bizonyos Bronius Zaronskis árulja. Zaronskis százados, a Litván Fegyveres Erők Tartalékos Katonák Szövetségének Panevėžys kerületi kirendeltségének parancsnoka, egyben a Nida Air Park repülőtér igazgatója. Hogy ő vezette-e a gépet, egyelőre nem tudni.

A gép semmiféle kapcsolatot nem teremtett a repülőtérrel, de az országba lépve sem kommunikált a légiirányítással, sőt az érte küldött magyar Gripenekkel sem. Juhos szerint a gép pilótái gyakorlatilag minden szabályt megszegtek. Mivel a gép Szlovákia felől lépett be a légtérbe, az Encsi Rendőrkapitányság tiltott határátlépés miatt indított eljárást.

A Gripenek 17:38-kor kísérni kezdték a gépet, ami – mint az már csütörtök reggel kiderült – 17:49-kor Nagyvárad térségében lépett be Romániába. 17:58-kor a magyar gépek visszatértek a bázisukra, ekkor az amerikai légierő két, a román légtérben járőrszolgálatot teljesítő F–16-os vadászgépe szegődött nyomába. A román védelmi minisztérium szerint a kisrepülő nem tanúsított veszélyes vagy ellenséges magatartást, de nem reagált a vadászgépek nemzetközileg használt rádió- és vizuális jelzéseire. 18:36-kor a Román Légierő két F–16-os repülőgépe vette át a feladatot az amerikai gépektől. 18:42-kor a román katonai gépek is megközelítették az azonosítatlan repülőt, amely továbbra sem reagált semmilyen jelzésre. 19 óra körül az útját Karánsebes–Szörvényvár felé folytató kisrepülő két percre átlépett a szerb légtérbe. 19:09-kor pedig belépett a bolgár légtérbe, a román vadászgépek ekkor hagyták abba a kísérését. Hogy ott mi lett a sorsa, egyelőre nem ismert.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!