Vadászgépek fogták el Romániában a Magyarországról kikísért, azonosítatlan kisrepülőt

2022. június 9. – 08:25

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egy Magyarország felől érkezett, azonosítatlan kisrepülőgép haladt át szerda este Románia légterének nyugati részén, elfogására az amerikai légierő két vadászgépét is riasztották – írja a 24.hu a román védelmi minisztérium tájékoztatására hivatkozva.

Az alacsonyan repülő, Beechcraft típusú, kétmotoros gép a Maszol.ro szerint Debrecen térségében engedély nélkül, repülési terv nélkül és kikapcsolt radar-válaszjeladóval és két emberrel a fedélzetén szállt fel, kelet-európai idő szerint fél hat körül, ezután így nézett ki az események idővonala:

  • 17:49-kor, Nagyvárad térségében lépett be az azonosítatlan kisgép a román légtérbe, két magyar katonai repülőgép kíséretében.
  • 17:58-kor a magyar gépek visszatértek a bázisukra, ekkor az amerikai légierő két, a román légtérben járőrszolgálatot teljesítő F–16-os vadászgépe szegődött nyomába. A román védelmi minisztérium szerint a kisrepülő nem tanúsított veszélyes vagy ellenséges magatartást, de nem reagált a vadászgépek nemzetközileg használt rádió- és vizuális jelzéseire.
  • 18:36-kor az amerikai repülőgép engedélyt kért a bázisra való visszatérésre, a légtérrendészeti feladatot a Román Légierő két F–16-os repülőgépe vette át.
  • 18:42-kor a román katonai gépek is megközelítették az azonosítatlan repülőt, amely továbbra sem reagált semmilyen jelzésre, így folytatták a kísérési feladatot.
  • 19 óra körül az útját Karánsebes–Szörvényvár felé folytató kisrepülő két percre átlépett a szerb légtérbe.
  • 19:09-kor pedig belépett a bolgár légtérbe, a román vadászgépek ekkor hagyták abba a kísérését.

A román védelmi minisztériumnak nincs pontos információja arról, hogy mi történt a kisrepülővel azután, hogy belépett a bolgár légtérbe, mivel eltűnt a katonai radarok képernyőjéről. (Ez egyébként arra utalhat, hogy vagy leszállt, vagy lezuhant Bulgáriában.) A bolgár hatóságok jelenleg is vizsgálják a célpont utolsó ismert pozíciójának környékét, hogy azonosítsák a repülőgépet, és megállapítsák a részleteket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!