Riasztották a Gripeneket, mert egy utasszállító repülő nem jelezte, hogy belép Magyarországra

2022. június 12. – 22:01

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Vasárnap este riasztották a Honvédség vadászgépeit, mert egy Doha-Párizs útvonalon közlekedő, francia felségjelzésű utasszállító nem jelezte a polgári légiirányításnak, hogy belép a magyar légtérbe – írja az MTI-hez eljuttatott közleményében a Honvédelmi Minisztérium.

A Gripenek azonosították a repülőgépet, ami ezután felvette a rádiókapcsolatot a légiirányítással – de a biztonság kedvéért a vadászrepülők még elkísérték a francia gépet a magyar–osztrák határig, ahonnan tovább repült az utasszállító nyugat felé. A két Gripen ezután visszatért a kecskeméti bázisra, írja a Honvédség.

JAS-39-es Gripen vadászrepülők kiképzésen a kecskeméti bázis felett – Fotó: Bús Csaba / MTI
JAS-39-es Gripen vadászrepülők kiképzésen a kecskeméti bázis felett – Fotó: Bús Csaba / MTI

Az utóbbi hónapokban egyre többször riasztották a vadászrepülőket, legutóbb szerda délután, amikor egy litván kisrepülő szállt le engedély nélkül a hajdúszoboszlói repülőtéren. A Telexnek nyilatkozó szakértő, Háy György balesetvizsgáló szerint egy levegőben lévő géppel túl sokat nem lehet tenni, „legfeljebb le lehet lőni, ha veszélyesen viselkedik”. A vadászgépeknek a követés sem olyan egyszerű feladat a sebességkülönbség miatt – erről bővebben itt olvashat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!