Holnap ki fog tanítani? – a megszüntetett Emmi épülete előtt tüntettek a pedagógusok

2022. június 11. – 16:14

Másolás

Vágólapra másolva

„Hanyas vagy?” címmel tartott élőképes demonstrációt szombat délelőtt Budapesten a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) az egykori Emberi Erőforrások Minisztériuma Szalay utca épülete előtt, ahol száz tanár, oktatási dolgozó, szülő és diák különböző színű táblákat felemelve mutatta meg, mennyire elöregedett a pedagógustársadalom.

A Mérce beszámolója szerint a 30 év alattiakat jelképező kék cédulát heten emelték a magasba, a 30 és 40 éves korosztályból 14-en sárga cédulát mutattak fel – az ő arányuk 10 százalékkal csökkent az elmúlt években. A 40 és 50 év közötti korosztályból harminckét ember emelte magasba a zöld lapot, és 47 oktató tartotta magasba a piros színű cédulát, ők az ötven fölöttiek, akiknek aránya a PDSZ szerint jövőre már elérheti az 50 százalékot is.

Komjáthy Anna, a PDSZ országos választmányának elnöke arról beszélt a Népszavának, hogy az arányokat a PDSZ legutóbbi felmérése alapján állították össze, amit 29 ezer oktatási dolgozó töltött ki. Bár a kutatás nem reprezentatív, az adatok a cikk szerint szinte megegyeznek az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat adataival is, amely szerint az utóbbi években a 30 évesnél fiatalabb tanárok aránya 8-ról 7 százalékra, a 30-39 éves korcsoporté 26-ról 16 százalékra csökkent.

Az 50-59 éves pedagógusok aránya pedig 30-ról 35 százalékra nőtt, a 60 évesnél idősebb tanárok aránya 2-ről 10 százalékra.

A pedagógusszakszervezetek évek óta nem tudnak megegyezni a kormánnyal követeléseikről. Alapvetően két dolgot szeretnének: a kormány által ajánlott 10 százalékon felül a tanárok garantált illetménye további 45 százalékkal emelkedjen, valamint a kötelező óraszámuk heti 22 órára csökkenjen. A szakszervezetek azt is követelik, hogy ne csak a pedagógusoknak, hanem az összes oktatásban dolgozónak a garantált alapilletménye ne legyen kevesebb, mint a közalkalmazottaké.

Nagy Erzsébet, a PDSZ ügyvivője a Népszavának azt is mondta: a sztrájkköveteléseket egy újabb ponttal egészítik ki a jövőben. Azt szeretnék, hogy töröljék el a jogszerű sztrájkot korlátozó törvénymódosítást, amit május végén fogadott el az Országgyűlés. Ha a nyár folyamán sem sikerül eredményeket elérni, ősszel újabb tiltakozó akciókra kerülhet sor – tette hozzá Nagy.

Az oktatásügy az új kormányban a Belügyminisztérium alá került, a szakszervezetek Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkárral tárgyalnak, aki az előző megbeszélésen jelezte, hogy a közeljövőben Pintér Sándor belügyminiszter is találkozni szeretne a PSZ és a PDSZ képviselőivel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!