Pusztán táblákkal szélmalomharc a külföldi autók távol tartása az automata kutaktól

2022. június 10. – 13:58

frissítve

Pusztán táblákkal szélmalomharc a külföldi autók távol tartása az automata kutaktól
Fél órán belül két ilyen autó tankolt az egyik győri automata kútnál – Fotó: Sudár Ágnes / Telex
Sudár Ágnes
Sudár Ágnes
Győri tudósító
Nagy Márta
Nagy Márta
Soproni tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Sopronban és Győrben is híre ment egy-egy automata benzinkútnak, ahol bárki hatósági áras üzemanyagot tankolhat – rendszámtól függetlenül. Mindez már múlt idő, a nevezett kutakra a napokban külön embert állítottak, aki figyelik a kocsikat. Maradt azért olyan kút, ahol egymást követik még most is a külföldi rendszámú autók.

Hiába tartja diszkriminatívnak a magyar benzinár-rendeletet az EU biztosa, május 27-e óta más árat fizetnek a magyar, illetve a külföldi rendszámú autók. Az osztrák és a szlovák határral is szomszédos Győr-Moson-Sopron megyében az átlagnál kiélezettebb a helyzet.

Itt van például Rajka, ahol a lakók 80 százaléka – hat-hétezer ember – Pozsonyból költözött a magyar faluba; autójuk rendszáma viszont szlovák maradt. Az első pillanattól keresték a megoldást az új helyzetre, ők a lakcímkártyában bíztak (hiába); mások állítólag rendszámtáblákat kezdtek lopkodni, bár ezt nem sorolnánk a megoldási lehetőségek közé.

Az automata benzinkutak tűntek a „Jolly Joker”-nek, ezeket az első napoktól kezdve, amíg tehették, sűrűn látogatták a külföldi rendszámú autók.

Győrben és Sopronban is elterjedt egy-egy automata kútról, hogy oda lehet nyugodtan menni, mert benzin van, akadékoskodás pedig nincs.

De ez tartott, amíg tartott, mára megszűnt: Sopronban napok óta egy sárga mellényes őr felügyeli a benzinvételezést, ha kell, el is magyarázza, hogy az első két kúton a magyarok tankolhatnak hatósági áras üzemanyagot, a harmadikat a piaci árra állították be – tessék oda fáradni a külföldi rendszámmal. Híre mehetett ennek az intézkedésnek, olyan autót ugyanis, amely nem magyar rendszámmal gurul be, alig látni már. Mi nem is láttunk.

A zöld autóból azonnal akcióba lép az ellenőr, ha szükséges – Fotó: Nagy Márta / Telex
A zöld autóból azonnal akcióba lép az ellenőr, ha szükséges – Fotó: Nagy Márta / Telex

A győri benzinkútnál, amely leginkább a Szlovákiából érkezők körében tűnt egy darabig ideális lehetőségnek (kicsinyke, feltűnés nélküli kút, amely azonban könnyen megközelíthető), szintén lehúzta a rolót a külföldi autók előtt. Az első napokban itt még látszott a bizonytalanság, a két kútfejből előbb mindkettőt, majd egy-egyet zártak le, aztán kinyitották azokat, ellenőr híján egy táblával próbálták betartatni a rendeletet. Látva ennek zéró hatását, ma már itt is ellenőrzik az autókat. Mivel a benzinkút egy autómosóval együtt üzemel, így ugyanaz felügyeli a tankolást és a mosást is.

Volt azért próbálkozás ma is, épp a szemünk láttára, a dunaszerdahelyi rendszámú fiatal férfi nem vitatkozott, távozott tankolás nélkül. Esélye sem volt, mert karnyújtásnyira állt a figyelmeztető táblától. A megyében megfordulók miatt egyébként rendre szlovákul, németül és angolul is kiírják, hogy csak magyar rendszámmal lehet tankolni.

Próba, szerencse – Fotó: Sudár Ágnes / Telex
Próba, szerencse – Fotó: Sudár Ágnes / Telex

Maradt azért olyan automata kút, ahol még mindig beérik egy táblával. Járnak is oda tankolni – például román autók. Győrben, a határhoz vezető régi főúthoz közel, szintén van egy automata tankoló, ott fél óra alatt két román furgon tankolt teljes nyugalomban, elindultak aztán Ausztria irányába. Volt figyelmeztető tába, igaz, nem román nyelven.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!