Most Rajka lakóinak többsége és az Audi is drágábban kapja a benzint a külföldi rendszámú autók miatt

2022. május 27. – 15:18

Most Rajka lakóinak többsége és az Audi is drágábban kapja a benzint a külföldi rendszámú autók miatt
A rajkai benzinkúton egészen mostanáig ilyen állapotok uralkodtak – Fotó: Cséfalvay Attila / Telex
Cséfalvay Attila
Cséfalvay Attila
Győri tudósító
Sudár Ágnes
Sudár Ágnes
Győri tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Rajkán az utóbbi időben olyan méreteket öltött a Pozsony felől érkező benzinturizmus és a hozzá köthető seftelés, hogy a határszéli falu megkönnyebbült a pénteki szigorítás után. A faluba költözött sok ezer szlovákiai azért jobban örült volna, ha lakcímkártyához kötik a kedvezményes tankolást, akkor ugyanis ők is 480 forintért tankolhatnának. A győri Audinak is reagálnia kell a helyzetre, ugyanis 600 flottaautója van, s nem mind magyar rendszámú. A kiskaput máris megtalálták Győrben a szlovák autók: láttunk olyan automata benzinkutat, ahol senki nem nézett rendszámokat.

Többször írtunk már a Mosonmagyaróvár melletti Rajkáról, arról a határszéli magyarországi településről, ahol a lakók háromnegyede az elmúlt 15 évben kicserélődött. A településen élők közel 80 százaléka, hat-hétezer ember Pozsony közelsége okán már szlovák állampolgár. Többségük természetesen szlovák rendszámú autóval jár, leggyakrabban naponta a közeli fővárosba ingázva.

Sejtették, hogy ez lesz

Sejtették, hogy előbb-utóbb gátat szabnak Magyarországon a mindenki számára elérhető 480 forintos üzemanyagnak. A rajkai benzinkúton ugyanis nap mint nap látták, ahogy a határ túloldaláról tömegével járnak át tankolni az emberek. Egy hónapban akár 100 eurót is megspórolhattak a Pozsony-Oroszváron vagy Pozsony-Ligetfaluban élők.

Mint megírtuk, a Szlovákiában élők közül sokan Pozsony közelsége és az olcsóbb telekárak miatt hivatalosan is áttelepültek Rajkára, így magyar lakcímkártyájuk is lett. Ők azt remélték, hogy lakcímkártyával később is megkaphatják az árstoppos üzemanyagot. Nem így lett. A kormány döntése értelmében péntek 0 órától csak a magyar rendszámú, magyar forgalmi engedéllyel rendelkező autók tankolhatnak hatósági áras benzint, a többiek literenként 600-700 forintos piaci áron vehetik a hazai üzemanyagot.

A Rajkán élő szlovák állampolgárok különböző vérmérséklettel fogadták a hírt. Egy részük megértette, hogy mivel sem gépjárműadót, sem biztosítást, sem személyi jövedelemadót nem itt fizetnek (csak ingatlanadót, azt is az önkormányzatnak), a magyar intézkedés nem teljesen alaptalan. A másik részük viszont értetlenül fogadta a hírt: Magyarországon laknak évek óta, nem értik a megkülönböztetést, s fanyaran azt kérdezik:

A következő lépés az lesz, hogy árstoppos csirke far-hátat sem vehetnek majd a helyi élelmiszerüzletben?

A megoldás: magyar rendszám

Sokan már a megoldáson gondolkodnak: magyar rendszám beszerzésén. Ez azonban nem egyszerű menet: eredetiségvizsga, regisztrációs adó, új forgalmi, biztosítás, illetékfizetés a menete. Azt senki sem tudja, megéri-e ez egyáltalán, mert nem tudni, meddig marad Magyarországon az üzemanyagárstop.

Hóka Ágnes – Fotó: Cséfalvay Attila / Telex
Hóka Ágnes – Fotó: Cséfalvay Attila / Telex

„A falu fellélegzett” – kommentálta a Telexnek a mától történteket Hóka Ágnes, aki az elsők közt, még 2000-ben költözött Rimaszombatból Rajkára, néhány éve pedig saját vállalkozást is indított a faluban.

„Olyan lépésre volt szükség, amely megállítja a benzinturizmust. Mi itt láttuk, hogy üzletelni is kezdtek az üzemanyaggal.”

Hóka Ágnes tapasztalatai szerint Rajkán áldatlan állapotok uralkodtak a benzinkút környékén, gyakorlatilag nem lehetett befordulni a falu felé a Pozsony felől érkező, az úton sorban álló szlovák kocsisor miatt. A Rajkára költözők egy része azonban nem érti, miért nem lehetett lakcímkártyához kötni a hatósági áras tankolás lehetőségét. Hóka attól tart, az is spekulációkhoz vezetett volna, ha valaki, mondjuk, odaadja ezt a dokumentumát olyannak, aki nem tudna kedvezményesen tankolni.

Az is előfordult, hogy a benzinkútnál lévő lehetetlen állapotok miatt szidták a szlovák állampolgárokat: „Én is és a lányom is már magyar állampolgárok vagyunk. Nekem magyar rendszámú autóm van, itt fizetek gépjárműadót, míg a lányom Pozsonyba ingázik, ő szlovák rendszámút vezet. Elfogadjuk a kormányzati döntést: más ország is megtehette volna, hogy hatósági üzemanyagárat vezet be állampolgárainak.”

Mi lesz az ingolstadti rendszámokkal az Audinál?

Rajka mellett a győri régióban van még egy fontos érintettje a benzinárrendeletnek. A győri Audi saját használatú járműparkjában mintegy 600 autót kezelnek, ebből 200 német rendszámú. Ezeket a kocsikat szolgálati utakra használják, rendszeresen tankolják. A maradék négyszázat a vállalat menedzsmentje használhatja. Többnyire magyar rendszámú autókról van szó, de a német vezetőség (mintegy harminc ember) ingolstadti rendszámú Audival közlekedik. A nagyjából 230-250 flottaautó tankolására kell tehát megoldást találni, de már van is:

A Telex érdeklődésére a vállalat kommunikációs osztálya azt közölte: házon – vagyis a gyáron – belül van egy, a Mol által üzemeltetett töltőállomás, ahol ezeket a kocsikat tankolhatják. Benzinkártyás a rendszer, vagyis aki eddig is itt tankolhatott, az nem maga fizetett a benzinért, hanem a kártyán jóváírták az összeget. Nem is tudják ezért, hogy literenként mennyit fizetett utánuk az Audi.

A logika azt mondatja, hogy ennek a benzinkútnak – amely nem nyílt, nem mehet oda bárki – az értéke a mai naptól a sokszorosára értékelődött fel, a céges autókat nyilván itt tankolják meg ezentúl.

Kiskapu az élelmeseknek

Nemcsak a rendszám nélküli motorok és mopedek ellenőrzése maradt nyitott kérdés, hanem az automata kutaké is. Győr legnagyobb lakótelepén működik egy két kútoszloppal működő, automata tankoló; autómosó takarásában van, de egész sokan ismerik már. Amikor máshol kígyózott a sor a benzinfelvásárlás miatt, itt akkor is sima ügy volt a tankolás. Minden árstop mellé nem állíthatnak ellenőrt, ez nyilvánvaló volt, aztán láttuk is a saját szemünkkel: pénteken délelőtt itt tankoltak szlovák rendszámmal, hatósági áron.

Szlovák tankoló – Egy automata győri kúton ma is 480-ért vehetett üzemanyagot – Fotó: Cséfalvay Attila / Telex
Szlovák tankoló – Egy automata győri kúton ma is 480-ért vehetett üzemanyagot – Fotó: Cséfalvay Attila / Telex

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!