A benzinár-megkülönböztetés felfüggesztésére szólította fel Magyarországot az EU biztosa

2022. június 9. – 08:44

frissítve

A benzinár-megkülönböztetés felfüggesztésére szólította fel Magyarországot az EU biztosa
Thierry Breton – Fotó: Dursun Aydemir / Anadolu Agency / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Thierry Breton, az Európai Bizottság belső piacért felelős biztosa szerdán felszólította Magyarországot, hogy függessze fel a külföldi rendszámú járművekkel szembeni diszkriminatív üzemanyagárakat, különben bírósági eljárást kockáztat – írja a Reuters.

A hírügynökség forrása egy levél, amelyet Breton a magyar technológiai és ipari miniszternek, azaz Palkovics Lászlónak címzett. A biztos szerint a benzinárstop szabályai azt jelentik, hogy a más uniós országokból származó rendszámmal rendelkező járműveknek 50-60 százalékkal többet kell fizetniük az üzemanyagért, mint a magyar rendszámú járműveknek, ami közvetett diszkriminációnak minősül, és ellentétes az uniós szabályokkal.

Breton egyrészt tájékoztatást kért Palkovicstól arról, hogy mi indokolja az intézkedést, illetve hogy meddig lesz érvényben a benzinárstop és a megkülönböztetés. Emellett felhívta a magyar miniszter figyelmét arra, hogy az uniós jog megsértésének minősülhet az, hogy a magyar rendszámhoz kötik a benzin hatósági árát, egyúttal felszólította Magyarországot arra, hogy

amíg nem biztosított az uniós joggal való összhang, addig függesszék fel a benzinár-megkülönböztetést.

Breton szerint az Európai Bizottság fenntartja magának a jogot, hogy sürgős jogsértési eljárást indítson, amely végső soron bírósági eljáráshoz és esetleges bírságokhoz vezethet Magyarországgal szemben.

A levéllel kapcsolatban kérdéseket küldtünk a Technológiai és Ipari Minisztériumnak, illetve a Miniszterelnökségnek is; amint válaszokat kapunk, frissítjük cikkünket.

Május végén tette közzé a kormány a benzinárstop új szabályait, azóta kétféle árat láthatunk a kutakon. Eszerint – főszabályként – a magyarországi benzinkutakon csak a magyar rendszámú autók tankolhatnak a literenként legfeljebb 480 forintos hatósági áron benzint vagy dízelt. A független kutasok már a bejelentés után nem sokkal, a rendelet megjelenése előtt jelezték: megoldhatatlannak és kivitelezhetetlennek tartják a kormány döntésének betartását. És az sem meglepő, hogy

Rogán Antal egy háttérbeszélgetésen már akkor azt mondta: arra számít, hogy lesz erről a jogszabályról vita az EU-val.

Június elején aztán Sonya Gaspodinova, az Európai Bizottság szóvivője azt nyilatkozta az RTL-nek: az Európai Bizottság vizsgálja, elfogadható-e, hogy lakóhelytől függ, ki mennyit fizet a magyar benzinkutakon. Azt is hozzátette, hogy az uniós szabályok nem engedik, hogy valaki amiatt többet fizessen valamiért, mert más tagállam lakója vagy állampolgára.

Még nem tudni, hogy indul-e kötelezettségszegési eljárás, de ha indul is, sokáig tartana. Erről a horvát miniszterelnök szerdán azt mondta, hogy egyértelmű a kötelezettségszegés, és ha az ügy bíróság elé kerül, Magyarország biztosan veszít.

Frissítés: Néhány órával a hír megjelenése után, Hollik István, a Fidesz-KDNP kommunikációs igazgatója Facebookon annyit írt:

„Üzenjük Brüsszelnek: nem engedünk a benzinárstopból!”

Később pedig a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) sajtóosztálya az ATV-nek is megerősítette, hogy a kormány fenntartja a benzinárstopot. „A benzinár emelkedését a háború okozza. Háborús helyzetben a kormánynak jogában áll megvédeni a magyar embereket” – fogalmaztak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!