Horvát miniszterelnök: Magyarország bukja a pert, ha bíróság elé kerül a kettős benzinár ügye

2022. június 1. – 11:35

Másolás

Vágólapra másolva

Egyértelmű kötelezettségszegés – ezt gondolja a magyarországi kettős benzinárról Andrej Plenković horvát miniszterelnök. Az Euronews beszámolója szerint Plenković az Európai Néppárt rotterdami kongresszusán azt mondta: ezt közölte is Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel. A horvát politikus szerint ha a Bizottság ezt bíróság elé viszi, Magyarország elveszíti a pert.

„Ha már Magyarország vásárolhat olcsó orosz olajat, miközben mindenki más drágább mediterrán vagy Brent-olajat vesz, nem diszkriminálhatja a többi tagállam polgárait, akik Magyarországon akarják megtölteni a benzintankot. Ez így nem fog átmenni. Voltak hasonló próbálkozások különböző területeken, az autópályadíjakkal például, de az EUB mindig a diszkriminálók ellen ítélt” – mondta Plenković.

A kettős benzinár alkalmazásával szemben még nem érkezett sem informális, sem hivatalos kifogás bizottsági részről, de a lap megkeresésére a Bizottság és az Európai Fogyasztóvédelmi Szövetség is azt írta előzőleg, hogy vizsgálják az intézkedést. A fogyasztóvédelem ugyanakkor szintén a német autópályadíjakra hivatkozott, és azt írták, meglepődnének, ha a hazai benzindöntés megfelelne az uniós jognak.

Múlt héten jelentette be a kormány, hogy péntektől a magyarországi benzinkutakon csak a magyar rendszámú autók tankolhatnak a literenként legfeljebb 480 forintos hatósági áron benzint vagy dízelt. A részletszabályok ennél pontosabban fogalmaznak, vannak kivételek is, erről részletesen ebben a cikkünkben írtunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!