Az Európai Bizottság szóvivője szerint Orbán téved, a háborús helyzet nem jogosítja fel a magyar kormányt a diszkriminációra

2022. június 10. – 20:11

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az ukrajnai háború nem lehet indoka az uniós állampolgárok diszkriminációjának

– mondta az RTL Híradó kérdésére az Európai Bizottság szakszóvivője. Orbán Viktor reggel az állami rádióban beszélt az üzemanyagok kettős árazásáról, és noha elismerte, hogy „van abban logika”, amit az Európai Bizottság kifogásolt, azaz azt, hogy az Európai Unió egységes piacán tilos bárminemű diszkrimináció az állampolgárok között, szerinte

a mostani rendkívüli helyzetben lehet, sőt kötelező eltérni az unió általános szabályaitól, ezért kell a külföldieknek többet fizetniük.

A miniszterelnök szerint így tudják megvédeni a magyar emberek érdekeit, ugyanakkor arról Orbán nem beszélt, hogy az Európai Bizottság nem arra szólította fel a magyar kormányt, hogy fenntartsa a benzinárstopot, hanem arra, hogy az üzemanyagot Magyarországon más uniós országok állampolgárai ne a magyarokkal azonos áron kapják meg.

Az RTL kérdése a Bizottság pénteki sajtótájékoztatóján Sonya Gospodinova is azt emelte ki, hogy az uniós egységes piac megőrzése és megvédése a cél, ezért várják az ügyben a kormány hivatalos válaszát. A Bizottság szóvivője szerint emiatt léptek fel a közösség védelmében a magyar kormánnyal szemben ebben az ügyben is, és noha Orbán kijelentését annak politikai természete miatt nem kívánta kommentálni, általánosságban azt is mondta:

A Bizottság tisztában van vele, hogy Magyarországnak, ahogyan több uniós tagállamnak nehézségeket okoz a jelenlegi helyzet, de most nem az egyoldalú intézkedéseknek van itt az ideje. A Bizottság számos panaszt kapott uniós állampolgároktól, akik maguk is megtapasztalták a diszkriminatív magyar intézkedést, amikor Magyarországon tankoltak, és magasabb árat kellett fizetniük.

Thierry Breton, az Európai Bizottság belső piacért felelős biztosa szerdán szólította fel Magyarországot, hogy függessze fel a külföldi rendszámú járművekkel szembeni diszkriminatív üzemanyagárakat, különben bírósági eljárást kockáztat. Breton a magyar technológiai és ipari miniszternek, azaz Palkovics Lászlónak írt levelet, mert biztos szerint a benzinárstop magyar- és más uniós országok állampolgárait megkülönböztető szabályai azt jelentik, hogy a más uniós országokból származó rendszámmal rendelkező járműveknek 50-60 százalékkal többet kell fizetniük az üzemanyagért, mint a magyar rendszámú járműveknek, ami közvetett diszkriminációnak minősül, és ellentétes az uniós szabályokkal.

Breton egyrészt tájékoztatást kért Palkovicstól arról, hogy mi indokolja az intézkedést, illetve hogy meddig lesz érvényben a benzinárstop és a megkülönböztetés. Emellett felhívta a magyar miniszter figyelmét arra, hogy az uniós jog megsértésének minősülhet az, hogy a magyar rendszámhoz kötik a benzin hatósági árát, egyúttal felszólította Magyarországot arra, hogy amíg nem biztosított az uniós joggal való összhang, addig függesszék fel a benzinár-megkülönböztetést.

Ellenkező esetben Breton szerint az Európai Bizottság fenntartja magának a jogot, hogy sürgős kötelezettségszegési eljárást indítson, amely végső soron bírósági eljáráshoz és esetleges bírságokhoz vezethet Magyarországgal szemben.



Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!