Szabadlábra kerül a Kósa Lajost 4,3 milliárd euróval hitegető csengeri „örökösnő”

2022. június 03. – 09:55

Másolás

Vágólapra másolva

Pénteken szabadlábra helyezik a csengeri örökösnőként elhíresült P. Máriát, miután letelt az a három év, ameddig előzetes letartóztatásban lehetett tartani – írja a Népszava az asszony ügyvédjétől, Helmeczy Lászlótól kapott tájékoztatás alapján.

A nőt 2018 őszén helyezték előzetes letartóztatásba. A vádirat szerint húsz sértettnek körülbelül 778 millió forintos kárt okozott azzal, hogy az édesapja németországi halála után neki járó nagy összegű, ötmilliárd eurós hagyatékra hivatkozva kért kölcsön. A kölcsönöket a határidő lejárta után nem fizette vissza, a 778 milliós kárból csak néhány millió forint térült meg.

P. Mária, akinek tavaly májusi bírósági tanúmeghallgatásán mi is ott voltunk, akkor vált országosan ismertté, amikor kiderült, hogy még 2013-ban, akkor még Sz. Gáborné néven 4,355 milliárd euró kezelésével bízta meg Kósa Lajos akkori debreceni polgármestert, jelenlegi Fidesz-alelnököt.

A mai árfolyamon mintegy 1720 milliárd forintot érő vagyonról szóló megbízás mellett született egy hiteles közjegyzői okirat arról is, hogy Mária 2,6 millió eurót akart Kósa Lajos édesanyjának ajándékozni. Kósa és P. Mária még egy svájci bankban is voltak együtt. A viszonyuk a bírósági eljárás miatt viszont annyira megromlott, hogy egy decemberi hír szerint az „örökösnő” 2,5 millió forintos sérelemdíjat követelt egy keresetben, mert szerinte a politikus több nyilatkozata is „személyiségi jogot sértő, rágalmazó és becsületsértő volt”.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom