Navracsics bemutatta öt területi kormánybiztosát, akik az uniós pénzek behajtásáért felelnek

2022. május 30. – 18:37

Másolás

Vágólapra másolva

A közép-magyarországi régióval kiegészülve az eddigi négy helyett öt kormánybiztos felel az egyes régiók komplex gazdaságfejlesztéséért a jövőben, jelentette be hétfői budapesti sajtótájékoztatóján a területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős miniszter. Az MTI által idézett Navracsics Tibor elmondta:

  • a Dél-alföldi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztos Bányai Gábor lesz,
  • az északnyugat-magyarországi zónáért Czunyiné Bertalan Judit,
  • a közép-magyarországi zónáért Láng Zsolt,
  • a Dél-Dunántúlért Móring József,
  • Északkelet-Magyarországért pedig Szabó Tünde felel majd kormánybiztosként.

Feladatuk az, hogy az egyes régiókban aktív fejlesztéspolitika valósuljon meg, mondta a régi-új miniszter. Navracsics arra emlékezett vissza, hogy 2020-ban négy gazdaságfejlesztési zóna alakult az országban, feladatuk az egyes területek fejlesztési keretének előkészítése és egy területi alapú fejlesztéspolitika megalapozása volt, konzultálva a helyi gazdasági és politikai szereplőkkel. A regionális felosztásból eddig Pest megye és Budapest kimaradt.

Navracsics a kinevezést üdvöző beszédében továbbra is területi alapú fejlesztéspolitika kialakítását tartotta fontosnak, amely figyelembe veszi a területi különbségeket. A kormánybiztosoknak így fejlesztési terveket is készíteniük kell, amelyeket be kell építeni az országos területfejlesztési politika prioritásai közé. A miniszter szerint

a zónákat az uniós fejlesztési régiókhoz igazították, hogy a forrásfelhasználás gördülékenyebb legyen.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom