Magyarul terjesztették legtöbben a Kreml győzelem napi propagandáját

2022. május 26. – 09:26

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egy nemzetközi összehasonlító vizsgálat szerint legtöbben magyarul terjesztették Vlagyimir Putyin orosz elnök május 9-i győzelmi napi propagandaműsorát – írja a Lakmusz.

A Disinformation Situation Centre nevű együttműködés kutatói összesen 11 nyelven vizsgálták meg, hogy milyen oroszbarát bejegyzések, beszámolók és tudósítások terjedtek a közösségi médiában a május 9-i rendezvénnyel kapcsolatban.

A második világháború végét ünneplő győzelem napjáról sosem volt egységes a közéleti emlékezet. A német kapituláció ugyanis nem a szovjet hadvezetés előtt, hanem Reimsben, a nyugati szövetségesek egyesített főhadiszállásán történt 1945. május 8-án. A Szovjetunió azonban nem volt elégedett a megállapodással, így egy nappal később egy második dokumentumot is aláírattak a németekkel a kapitulációról.

Ungváry Krisztián történész szerint a győzelem helyett inkább a hazugság napjának kellene nevezni május 9-ét. Az álláspontját ebben a véleménycikkben fejtette ki bővebben.

Vlagyimir Putyin orosz elnök integet a Halhatatlan Ezred győzelem napi felvonulásán Moszkvában, május 9-én – Fotó: Maxim Shemetov / Reuters
Vlagyimir Putyin orosz elnök integet a Halhatatlan Ezred győzelem napi felvonulásán Moszkvában, május 9-én – Fotó: Maxim Shemetov / Reuters

Visszatérve 2022. május 9-re: a kutatók megállapították, hogy a magyar közösségi médiában terjedő beszámolók kiemelkedtek a nemzetközi mezőnyből.

  • A legnépszerűbb oroszbarát Facebook-posztot a magyar Orosz Hírek nevű oldalon tették közzé.
  • A magyar nyelven megosztott posztok voltak a leginkább Kreml-pártiak.

Vlagyimir Putyin magyarul feliratozott beszéde több mint 788 ezer megtekintést és több mint ötezer megosztást ért el. A második legtöbb megosztást egy bolíviai Facebook-oldal érte el, ahol Putyin beszédét spanyol hangalámondással közvetítették. Ez a videó több mint 260 ezer megtekintésnél jár, és négyezernél is többször osztották meg.

A kutatás módszertana azokat a bejegyzéseket sorolta az oroszbarát hangvételűek közé, amelyek a hivatalos Kreml-állásponttal egybehangzóan emlékeztek meg a győzelem napjáról, vagy Ukrajna inváziójával kapcsolatban támogatásukat fejezték ki.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!