Öt szakszervezeti szövetség követeli, hogy ne korlátozzák a pedagógusok sztrájkjogát

2022. május 23. – 17:11

Másolás

Vágólapra másolva

Öt magyar szakszervezeti konföderáció azt követeli, hogy ne korlátozzák a pedagógusok sztrájkjogát. A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma, az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés, a LIGA Szakszervezetek, a Munkástanácsok Országos Szövetsége és a Magyar Szakszervezeti Szövetség közös, az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében azt írta: „megdöbbenéssel értesültek arról, hogy a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő szabályozási kérdésekről szóló törvényjavaslathoz olyan módosító javaslat került benyújtásra, amely az eddigiekhez képest jelentősen korlátozná a pedagógusok sztrájkjogát”.

Az aláíró szervezetek a magyar pedagógus szakszervezetekkel egyetértve elutasítják azt a törekvést, hogy a közoktatás területén a sztrájk alatti elégséges szolgáltatásról történő szabad megállapodás, illetve a munkaügyi perben eljáró bíróság jogerős határozatának helyébe egy – álláspontjuk szerint jogkorlátozó – taxatívan szabályozó megoldás lépjen – olvasható a közleményben, amelyben a javaslat azonnali visszavonását követelik.

Hozzátették, amennyiben törvényben rögzítik a még elégséges szolgáltatások mértékét és annak feltételeit, azt kizárólag a korábbi ítélkezési gyakorlat figyelembevételével tartják csak elfogadhatónak.

A pedagógus társadalom egyetért abban, hogy az elégséges szolgáltatások konkrét, a nemzeti köznevelésről szóló törvényben most nevesíteni kívánt mértéke a közoktatás területén a sztrájkot aránytalan mértékben korlátozza – írták.

Az országos szakszervezeti szövetségek álláspontja szerint nem szolgálja sem a munkavállók, sem a munkáltatók valódi érdekét a tervbe vett módosítás.

A kormány pedagógusok sztrájkjogát érintő javaslatáról itt írtunk bővebben.

Május elején Kövér László arról beszélt, hogy újra vonzóvá kell tenni a tanári pályát. Hozzátette: a „megfelelő, minimális mértékben” kell emelni a pedagógusok fizetését.

A tanárok megbecsültségével kapcsolatban az Egyensúly Intézet igazgatója közölt publicisztikát a Telexen, ezt itt olvashatják.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!